Στο κατώφλι της πέμπτης δεκαετίας της ζωής του, το Φεστιβάλ Δράμας μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής έναρξης του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ορόσημο για την πορεία του θεσμού την δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει επιτέλους το Φεστιβάλ Δράμας, και τη συνεργασία του με το Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΕΑΠ, αξιοποιώντας τη δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα. «Είναι μια σημαδιακή χρονιά για το ελληνικό σινεμα και το Φεστιβάλ Δράμας, καθώς αναγνωρίζονται και δικαιώνονται πολυετείς προσπάθειες. Η ανακαινισμένη Καπναποθήκη θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο κύριος Παπαδόπουλος.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, «φέτος το φεστιβάλ έλαβε μια επιπλέον χρηματοδότηση 300.000 ευρώ από τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης), με την υποστήριξη του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ ετοιμάζεται μια προγραμματική σύμβαση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια».
Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, που ήταν παρών στην τελετή έναρξης του 41ου Φεστιβάλ, ανακοίνωσε μια νέα δράση για την ενίσχυση των μικρομηκάδων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον γενικό γραμματέα Παυσανία Παπαγεωργίου: «Θα διατεθούν 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ταινία μικρού μήκους. Η πρόσκληση, που θα βγει μέσα στο 2018, θα απευθύνεται σε νέους δημιουργούς ηλικίας 18 έως 35 ετών» εξήγγειλε ο κ.Κρέτσος, προσθέτοντας πως «στην συγκυρία αυτή, όλα δείχνουν πως η Δράμα θα αποτελέσει ένα πολύ φιλικό οικοσύστημα στον οπτικοακουστικό κλάδο».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μετέφερε επίσης μια είδηση που αφορά όλη την κινηματογραφική κοινότητα: «Το cash rebate, που εφαρμόζει το νεοσύστατο ΕΚΟΜΕ, θα επιστρέφει πλέον στους παραγωγούς το 35% και όχι το 25% των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου και μάλιστα χωρίς «ταβάνι» (χωρίς να υπάρχει όριο δηλαδή, στο κεφάλαιο της επένδυσης), ενώ για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί 450 εκατομμύρια για τα επόμενα 5 χρόνια».
Όπως προσέθεσε, «υπάρχει σχέδιο για φορολογική έκπτωση της τάξης του 30%, ενώ στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται επιδότηση για την κατασκευή στούντιο και την αγορά μηχανημάτων».
Αναφερόμενος στον θεσμό του Φεστιβάλ Δράμας, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής, ανέφερε: «Αναθεωρήσαμε τους στόχους μας. Το «όχημα» αυτό άλλαξε πλέον ταχύτητα. Αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο μπορεί να πάει πολύ ψηλά την περιοχή και την χώρα μας».
Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του περιλαμβάνεται η προβολή πέντε ταινιών μικρού μήκους που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «EUandME».