Ενας 30χρονος έβγαλε 61.000 ευρώ σε ένα χρόνο πουλώντας σκουπίδια (Εικόνες)

Επιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, επώνυμα ρούχα και μετρητά είναι μόνο μερικές από τις «ψαριές» του στους σωρούς απορριμάτων του Σίδνεϊ, που του έχουν εξασφαλίσει ένα πολύ καλό εισόδημα.
Ο Λεονάρντο Ουρμπάνο ποζάρει δίπλα σε έναν από τους «θησαυρούς» που έχει βρει ψάχνοντας στα σκουπίδια. Το συγκεκριμένο φωτιστικό πωλήθηκε μέσω Facebook Marketplace έναντι 270 ευρώ - Σίδνεϊ, 3 Μαρτίου 2024.
Ο Λεονάρντο Ουρμπάνο ποζάρει δίπλα σε έναν από τους «θησαυρούς» που έχει βρει ψάχνοντας στα σκουπίδια. Το συγκεκριμένο φωτιστικό πωλήθηκε μέσω Facebook Marketplace έναντι 270 ευρώ - Σίδνεϊ, 3 Μαρτίου 2024.
Instagram/thetrashlawyer

Λένε ότι τα σκουπίδια ενός ανθρώπου είναι ο θησαυρός ενός άλλου. Πράγματι, ο Λεονάρντο Ουρμπάνο έβγαλε 100.000 αυστραλιανά δολάρια, ήτοι 61.500 ευρώ, πέρυσι ψάχνοντας σε σωρούς σκουπιδιών στο Σίδνεϊ για παραπεταμένα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία πωλούσε στη συνέχεια.

Ανάμεσα στους «θησαυρούς» που βρήκε, υπήρχαν επώνυμες τσάντες, μηχανές καφέ, χρυσά κοσμήματα και τσάντες με μετρητά. Κάθε πρωί μετά το πρωινό του, ο Ουρμπάνο καβαλούσε το ποδήλατή του ή έπαιρνε το αυτοκίνητό του και έψαχνε τους δρόμους του Σίδνεϊ για σωρούς σκουπιδιών. Και, όπως λέει, κάθε μέρα ερχόταν αντιμέτωπος με μια διαφορετική έκπληξη. Η λίστα με τα «προϊόντα» προς αξιοποίηση ήταν ατελείωτη: ψυγεία, ντουλάπες καναπέδες, είδη πολυτελείας κ.ά.

Στην Αυστραλία, τα τοπικά συμβούλια προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες συλλογής σκουπιδιών δύο φορές το χρόνο ή και περισσότερες για τους κατοίκους. Τότε είναι που συνήθως οι άνθρωποι πετούν έπιπλα και πιο ογκώδη αγαθά στους δρόμους, τα οποία προορίζονται για τη χωματερή. Άλλα συνηθισμένα «σκουπίδια» είναι υπολογιστές, ηλεκτρικές σκούπες και τηλεοράσεις, συνήθως ακόμα σε καλή κατάσταση, εξηγεί στο CNBC ο 30χρονος.

O Ουρμπάνο λέει ότι πολλά νοικοκυριά με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη δαπανών πετούν παλαιότερα γκάτζετ για να πάρουν ένα νεότερο μοντέλο, ακόμα κι αν το υπάρχον είναι σε κατάσταση λειτουργίας.

«Όταν θέλουν ένα νέο gadget, αγοράζουν ένα καινούργιο και πετούν το παλιό μόνο και μόνο επειδή η μπαταρία μπορεί να μην είναι πια τόσο καλή», τονίζει. Πολλές φορές, τα ευρήματά του μπορεί να χρειάζονται απλώς λίγο καθάρισμα ή μικροεπισκευές.

Αφού συλλέξει τα «εμπορεύματα» στο σπίτι του, επιλέγει μερικά κομμάτια για να τα κρατήσει ή να τα χαρίσει και πουλά τα υπόλοιπα σε πλατφόρμες όπως το Facebook Marketplace.

Λόγω του περιορισμένου χώρου στο δικό του διαμέρισμα, συνήθως προσπαθεί να πουλήσει τα αντικείμενα μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες. Αν δεν πουληθούν, τα δίνει δωρεάν για να κάνει χώρο για νέα αντικείμενα.

Ρούχα, μετρητά και υπολογιστές

«Οι φίλοι μου είναι σοκαρισμένοι με το πόσα ρούχα σε άψογη κατάσταση καταλήγουν στα σκουπίδια», δηλώνει, προσθέτοντας ότι μερικές φορές αυτά τα ρούχα και οι τσάντες εξακολουθούν να περιέχουν μετρητά ξεχασμένα στις τσέπες.

Πρόσφατα πούλησε μια μικρή τσάντα Fendi για περίπου 200 δολάρια. Οταν βρίσκει αντικείμενα πολυτελείας, ο Ουρμπάνο προσπαθεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους ελέγχοντας τους σειριακούς αριθμούς σε ειδικούς ιστότοπους ή συμβουλεύεται φίλους του που πουλάνε τέτοια είδη πολυτελείας.

Οι περσινές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν:

50+ τηλεοράσεις
30 ψυγεία
20+ πλυντήρια
50 υπολογιστές/φορητοί υπολογιστές
Εως 15 καναπέδες
50 ηλεκτρικές σκούπες
150+ γλάστρες και φυτά
100+ φωτιστικά και διακοσμητικοί πίνακες
Μετρητά συνολικού ύψους 849 δολαρίων

Ο Ουρμπάνο αυτοαποκαλείται «δικηγόρος των σκουπιδιών» καθώς υποστηρίζει το δικαίωμα των «σκουπιδιών» να ζήσουν μια ακόμη μέρα. Κάνει «καταδύσεις» στα απορρίμματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με τις πωλήσεις πληρώνει το ενοίκιό του ενώ έχει επιπλώσει και το διαμέρισμά του δωρεάν.

Μερικά από τα αγαπημένα αντικείμενα που έχει «ψαρέψει» είναι ένας πίνακας του βραβευμένου καλλιτέχνη Dapeng Liu με εκτιμώμενη αξία 3.000 δολάρια, μια αντίκα βικτοριανής διακόσμησης και μια μηχανή καφέ από την Ιταλία αξίας περίπου 400 δολαρίων.

Επίσης, λέει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσει προϊόντα καθαρισμού εδώ και χρόνια. «Όταν οι άνθρωποι μετακομίζουν, πρέπει να αφήσουν το διαμέρισμα εντελώς άδειο», εξήγησε ο Urbano. «Ετσι για χρόνια βρίσκω απορρυπαντικά 30%-40% γεμάτα, οπότε τα παίρνω για το σπίτι», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πηγή: CNBC

Δημοφιλή