Ένας αρχαίος κινεζικός βασιλικός τάφος έκρυβε περισσότερες ανακαλύψεις από αυτές που ανέμεναν οι αρχαιολόγοι

Ένας αρχαίος κινεζικός βασιλικός τάφος έκρυβε περισσότερες ανακαλύψεις από αυτές που ανέμεναν οι αρχαιολόγοι
Ger Bosma via Getty Images

Ενταφιασμένα οστά από ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος γίβωνα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε βασιλικό τάφο στην αρχαία κινεζική πρωτεύουσα Chang’an, στην επαρχία Xi’an της σημερινής εποχής. Είναι η πρώτη φορά που απομεινάρια γίβωνα βρίσκονται σε αρχαίο τάφο στην Κίνα, υποδεικνύοντας πως αποτελούσε κατοικίδιο των βασιλικών οικογενειών.

Σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ευρήματα, το αρχαίο αυτό είδος που ανακαλύφθηκε, δεν αποτελεί απλά ένα μέλος της οικογένειας των γιβώνων αλλά κι ένα ξεχωριστό γένος από μόνο του.

«Σύμφωνα με το δείγμα εκείνος ο γίβωνας δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν της σύγχρονης εποχής» επιβεβαιώνει η Helen Chatterjee, καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου. «Ήταν μεγαλόσωμο είδος με πολύ μεγαλύτερους κυνόδοντες».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ιndependent, η αποκάλυψη αυτή περισσότερο ανησύχησε παρά χαροποίησε τους ερευνητές και ο λόγος είναι η πιθανή αιτία παρακμής του είδους. Οι ειδικοί επισήμαναν πως η απώλεια δασικών εκτάσεων θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Το «Junzi imperialis», όπως ονομάστηκε το νέο είδος, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση ότι οι άνθρωποι έχουν εδώ και χρόνια επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες στα άλλα είδη.

«Πιθανώς το εκλιπόν είδος ήταν ευρύτερα γνωστό μέχρι τον 18ο αιώνα και μπορεί να καθίσταται το πρώτο είδος που έχει χαθεί ολοκληρωτικά λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη φύση» αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

«Αυτό το εύρημα μπορεί να αποτελέσει μάθημα οικολογικής συνείδησης» συμπληρώνει η Chatterjee.

Οι παλαιοντολόγοι που κλήθηκαν στην αρχικά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έρευνα, είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα, αλλά παράλληλα απέκτησαν και νέα καθοδήγηση.

«Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι ίσως έχουμε υποτιμήσει τον αριθμό των εξαφανισμένων πρωτευόντων. Η κατανόηση των εξαφανίσεων του παρελθόντος θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε πόσο ευάλωτα είναι τα υπάρχοντα είδη και επομένως θα κινηθούμε για την προστασία τους», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή