Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην κρίση στην Ουκρανία: Τι δείχνουν τα «μηνύματα» από τη Ρωσία

Οι ανακοινώσεις περί απόσυρσης κάποιων στρατευμάτων προκάλεσαν άνοδο των αγορών.
via Associated Press

Ως μια πιθανή ένδειξη πως το Κρεμλίνο θα ήθελε να «κατεβάσει τη θερμοκρασία» εκλαμβάνονται οι ανακοινώσεις περί επιστροφής κάποιων εκ των ρωσικών δυνάμεων που ήταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας στις βάσεις τους, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδέχεται τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις.

Παρόλα αυτά, πολλά παραμένουν ασαφή ως προς τις προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία- με τη Ρωσία να συνεχίζει να αρνείται πως σχεδιάζει κάτι τέτοιο, ενώ δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απευθύνουν προειδοποιήσεις.

Τι λέει η ρωσική κυβέρνηση

Shamil Zhumatov via Reuters

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κάποιες μονάδες που συμμετείχαν σε ασκήσεις θα άρχιζαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Ωστόσο δεν έγινε άμεσα ξεκάθαρο πού είχαν αναπτυχθεί αυτές οι μονάδες, ή πόσες αποσύρονταν.

Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα αφού Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν πως κάποιες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός μετακινούνταν προς τα σύνορα, θολώνοντας την εικόνα. Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το ότι έχει στείλει δυνάμεις βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας και πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.

«Πάντα λέγαμε ότι τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά το τέλος των ασκήσεων. Αυτό έγινε και τώρα» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Επίσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την κρίση, προειδοποιώντας επανειλημμένα για επικείμενη εισβολή, σε σημείο όπου, όπως είπε ο Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε αστεία για το θέμα.

«Μας ρωτά να μάθουμε αν η ακριβής ώρα της αρχής του πολέμου έχει δημοσιευτεί. Είναι αδύνατον να δείξει κανείς κατανόηση σε αυτή την πληροφοριακή τρέλα» είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Σε μια έντονη ανακοίνωση, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είπε ότι «η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που η δυτική πολεμική προπαγάνδα απέτυχε», προσθέτοντας πως η Δύση «ντροπιάστηκε και καταστράφηκε χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 130.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία. Ενώ οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα διπλωματικής εξόδου από την κρίση, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και άλλοι σύμμαχοι συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να κινηθούν εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή.

Σε συνάντηση με τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπέδειξε πως η Ρωσία ήταν έτοιμη να συνεχίσει να συζητά για τους προβληματισμούς ασφαλείας που έχουν οδηγήσει στην κρίση.

Η Δούμα ζητά αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών

Στο μεταξύ, η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) της Ρωσικής Ομοσπονδίας ψήφισε την Τρίτη για έκκληση στον Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αποσχιθείσες περιοχές που ελέγχονται από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες.

Η αναγνώριση των δύο περιοχών αυτών θα σήμαινε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, για την υλοποίηση της οποίας η Ρωσία έχει πει ότι δεσμεύεται.

Τι συμβαίνει στο διπλωματικό μέτωπο

picture alliance via Getty Images

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

Τη Δευτέρα ο Σολτς απαίτησε «ξεκάθαρα βήματα για την αποκλιμάκωση των υπαρχουσών εντάσεων» από τη Ρωσία, Επίσης, υπογράμμισε την ενότητα της Δύσης ως προς την προετοιμασία για επιβολή σκληρών κυρώσεων αν η Ρωσία εισχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία, αν και για άλλη μια φορά δεν διευκρινίστηκε ποιες θα ήταν αυτές.

Ο Σολτς είπε πως «είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις», προσθέτοντας πως «ουδείς θα έπρεπε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, για παράδειγμα, όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει αν υπάρξει στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».

Τι λένε οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

POOL New via Reuters

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μπορούσε να επίκειται», μα υπάρχει ακόμα χρόνος ο Πούτιν «να κάνει πίσω από το χείλος».

Η Τρας είπε, πριν η Ρωσία κάνει την ανακοίνωσή της περί απόσυρσης κάποιων στρατιωτικών μονάδων, πως «πιστεύουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για το αν θα εισβάλει στην Ουκρανία ή όχι. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό».

«Υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί στρατευμάτων που έχουν παραταχθεί στα σύνορα. Ξέρουμε ότι είναι σε θέση να επιτεθούν άμεσα, μα μπορεί ακόμα να αλλάξει γνώμη και για αυτό η διπλωματία είναι ζωτικής σημασίας» είπε στο Sky News.

Η Τρας είπε πως μια εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μια επίθεση στο Κίεβο» όπως και «μια επίθεση από τα ανατολικά». Επίσης, μετά τις ανακοινώσεις, είπε ότι «θα πρέπει να δούμε πλήρους κλίμακας απόσυρση στρατευμάτων για να δείξουν ότι αληθεύει».

«Αυτό που περιμένουμε όντως τις επόμενες λίγες ημέρες είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια επιχείρηση-προβοκάτσια για να δημιουργηθεί πρόσχημα για να ισχυριστούν πως τους επιτίθενται οι Ουκρανοί, έτσι ώστε οι Ρώσοι να έχουν δικαιολογία για εισβολή στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Στο Όσλο η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκεν Χούιτφελντ είπε πως «μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μπορεί να είναι επικείμενη». Σημειώνεται πως η Χούιτφελντ έκανε τη δήλωση ενώ γίνονταν οι ανακοινώσεις περί της επιστροφής κάποιων μονάδων.

Τι λέει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα είπε ότι το Κίεβο θα πίστευε ότι η Ρωσία κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης αν έβλεπε το ίδιο ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται. «Αν δούμε απόσυρση, θα πιστέψουμε την αποκλιμάκωση» είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

H αντίδραση των αγορών

Θετική ήταν η αντίδραση των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο, ενώ η τιμή του πετρελαίου έπεσε. Στον Stoxx 600 παρατηρήθηκε άνοδος 1,3% το πρωί, και 1,4% στον S&P500.

Επίσης άνοδο σημείωσε και το ρωσικό ρούβλι, κάνοντας «ράλι» 1,8% έναντι του δολαρίου, ενώ το νόμισμα της Ουκρανίας, γρίβνα, είχε και αυτό άνοδο 1,8%. Απότομη άνοδος σημειώθηκε επίσης και στις ρωσικές μετοχές και τα κυβερνητικά ομόλογα- όπως και αυτά της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, Financial Times, RT

Δημοφιλή