Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, καθώς ερωτηματικά και απορίες προκαλεί η στάση της Τουρκίας όσον αφορά στις έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις»: Το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet πως το «Ορούτς Ρέις» άρχισε έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Ωστόσο, το tweet αυτό δεν είναι πλέον διαθέσιμο, και έχει αντικατασταθεί από ένα γενικότερου περιεχομένου, όπου αναγράφεται πως το σκάφος «ανακήρυξε τις σεισμικές του έρευνες στις 21 Ιουλίου».
Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσιαζόταν τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης, με έναρξη σταδιακής απόσυρσης όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους τους. H τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, από πλευράς της, προέβη σε μια σειρά από tweets, όπου ισχυριζόταν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», «άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα MarineTraffic η ένδειξη του σκάφους το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής το έδειχνε στην Αττάλεια.
Tο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex (ως τις 2 Αυγούστου) και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Στα tweets της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αναπαράγεται η γνωστή τουρκική γραμμή, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» με βάση το Καστελλόριζο και υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα υποκρίνεται πως η περιοχή έρευνας είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σε άλλα tweets αμφισβητούνται τα δικαιώματα ΑΟΖ του νησιού, όπως είναι η πάγια τουρκική θέση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρίση, αποτρεπτική στρατηγική και «ενδοπολεμική αποτροπή»
Οι εντάσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που προκάλεσε την κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο. Επίσης, όξυνση προκάλεσε το τουρκικό «σόου» στην Αγία Σοφία, με τις πρώτες προσευχές την Παρασκευή μετά τη μετατροπή του εμβληματικού μνημείου σε τζαμί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Pax Neoottomanica»
Ελληνικό και τουρκικό ΥΠΕΞ αντάλλαξαν «πυρά», με το τουρκικό ΥΠΕΞ να διαμαρτύρεται για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για την Αγία Σοφία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για παραλήρημα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού από την Τουρκία.
Από την αντιπαράθεση αυτή δεν μπορούσε να λείψει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του το Σάββατο ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε περιοχές και πόρους άλλων χωρών, μα δεν επιτρέπει σε άλλους να καταπατούν τα «δικαιώματα και συμφέροντά της», και ότι έδειξε «δύναμη και αποφασιστικότητα» απέναντι σε «απειλές σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη ή Αιγαίο».