Energizing Greece: Έξοδος της Ελλάδας από τη νέα κρίση μέσω επενδύσεων

Υπάρχει περίπτωση να κοπούν φόροι από τα καύσιμα; Πού επενδύει η Ελλάδα για την επόμενη ημέρα της νέας κρίσης; Οι απαντήσεις από Γεωργιάδη, Κεραμέως, Σταϊκούρα, Χαρδαλιά.
Energizing Greece, ο δεύτερος κύκλος επικεντρώθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στο νέο κόσμο που αναδύεται. Καστρί, 23 Ιουνίου 2022
Energizing Greece, ο δεύτερος κύκλος επικεντρώθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στο νέο κόσμο που αναδύεται. Καστρί, 23 Ιουνίου 2022
Huffpost Greece

Μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την Οικονομία, αλλά και για τους τομείς όπου επενδύει η κυβέρνηση για την ”επόμενη ημέρα” της νέας διεθνούς κρίσης, παρουσίασαν οι υπουργοί που ανέβηκαν στο βήμα του Energizing Greece, σε μία ανοιχτή συζήτηση για το αύριο (και πέρα από τον στενό εκλογικό ορίζοντα) της χώρας. Το μοντέλο της ανοιχτής κουβέντας που προσέφεραν οι διοργανωτές - οικοδεσπότες (Συμεών Τσομώκος και Κέλλυ Μαυρομάτη με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της Huffpost Έμη Λιβανίου) άφησε χώρο όχι μόνο για γρήγορες τοποιθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και για ερωτήσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη από τους συμμετέχοντες - μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι.

O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
Huffpost Greece

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις που την μεταμορφώνουν

Παρουσιάζοντας αναλυτικά παραδείγματα για μεγάλες ξένες επενδύσεις που κατάφερε να προσελκύσει η χώρα μας την τελευταία τριετία, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρηματολόγησε ότι η εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αλλάξει άρδην: ”Ακόμα και στην Κούβα να ρωτήσετε θα σας το πουν σήμερα”, ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα...

Ωστόσο, σημειώνει ότι ”εξαρτώμεθα απόλυτα από το που θα πάει η παγκόσμια οικονομία. Το 2023 και το 2024 σε περίπτωση που ο πόλεμος δεν σταματήσει, θα ζήσουμε δύο προκλητικά δύσκολα για την οικονομία της Ευρώπης χρόνια. Η Ελλάδα θα πηγαίνει σχετικά καλύτερα, αλλά όταν οι πελάτες σου ζορίζονται, ζορίζεσαι κι εσύ”, είπε σχολιάζοντας τις σοβαρές παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο θέμα των καυσίμων, που απασχολεί όλο και εντονότερα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν περισσότερο κάθετος σε σύγκριση με τον υπουργό Οικονομικών: ”Είμαι αρνητικός σε αιτήματα, γιατί η κυβέρνηση έχει δώσει πολλά χρήματα ήδη. Ο κόσμος πράγματι υποφέρει από την ακρίβεια, λόγω του πληθωρισμού που έφερε ο πόλεμος. Όμως αν επιστρέψουμε στην συνταγή του λαϊκισμού όπως στο παρελθόν και μοιράζουμε χρήματα χωρίς να υπολογίζουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, θα επιστρέψουμε και σε όσα ζήσαμε την περασμένη δεκαετία”, είπε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για τις επενδύσεις: ”Η Ελλάδα το 2021 σημείωσε ρεκόρ 28 ετών στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το 2022 πηγαίνουμε για ρεκόρ όλων των εποχών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη έχουν έρθει στην Ελλάδα ή σχεδιάζουν να έρθουν”, τόνισε.

Επόμενος στόχος η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας

Συγκρατημένος παρά τη θετική εξέλιξη όλων των βασικών μεγεθών της Οικονονομίας, αλλά και πολύ συγκεκριμένος για τους επόμενους στόχους εμφανίστηκε στο Energizing Greece o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ”η Ελλάδα φαίνεται να επιτυγχάνει και φέτος - και τα επόμενα χρόνια υψηλή ανάπτυξη. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο σημαντικό: να πετύχουμε την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, ακόμα περισσότερο από την ανάπτυξη. Θα το πετύχουμε, όπως και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, που ήδη επιτυγχάνεται”, τόνισε. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως ”τελευταίος στόχο” της κυβέρνησης την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας το 2023. ”Συνεχίζουμε για να τον πιάσουμε”, είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός είναι ο κεντρικός στόχος στον ορίζοντα, που θα παραμείνει είτε γίνουν - είτε όχι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Huffpost Greece

Ερώτηση της Huffpost στον Σταϊκούρα: Υπάρχει περιθώριο για μείωση στην φορολογία των καυσίμων;

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στην ”καυτή” ερώτηση των ημερών που έθεσε η Huffpost στο πλαίσιο του Energizing Greece, τονίζοντας ότι ”με τα μέτρα που ανακοινώσαμε εξαντλήσαμε το δημοσιονομικό χώρο για φέτος. Ομως με βάση την πορεία εκτέλεσης του προΫπολογισμού εικάζουμε ότι θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Αυτός θα δοθεί στην κοινωνία ανάλογα με την δυναμική της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα ορίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός”.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ταυτόχρονα ότι μία μείωση κατά 20 λεπτά / λίτρο στην τιμή των καυσίμων θα έχει δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις ευρώ.

″Το σύνολο των παρεμβάσεων για τα καύσιμα (fuel pass) είναι 600 εκ ευρώ. Στο ρεύμα έχουμε βοηθήσει με 2,5 δις και έχουμε άλλα 3,5 δις για το β′ εξάμηνο. Αν ακριβύνει περαιτέρω η τιμή της ενέργειας, τότε θα πρέπει ο προϋπολογισμός να έχει πόρους για να βοηθήσει. Ο μέχρι σήμερα δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε, αλλά ελπίζουμε και εικάζουμε ότι με την καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού θα μπορέσουμε να δώσουμε κι άλλη βοήθεια με τρόπο κοινωνικά δίκαιο”, ανέφερε.

H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο βήμα του Energizing Greece
H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο βήμα του Energizing Greece
Huffpost Greece

Κεραμέως: Η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα είναι στην Παιδεία

Συνδέοντας την οικονομία με την Παιδεία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άρχισε την τοποθέτησή της διαμηνύοντας: ”Η επένδυση στην Παιδεία είναι η ίσως η πιο σημαντική επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος στη χώρα. Από αυτό θα κριθεί ποια πορεία θα έχει αύριο η οικονομία... Στα σχολεία, το σημαντικότερο δεν είναι μόνο η μετάδοση της γνώσης αλλά και η καλλιέργεια δεξιοτήτων. Μπορεί σήμερα η Πολιτεία να προβλέψει τι επαγγέλματα θα υπάρχουν το 2040; Όχι, αλλά μπορεί να προετοιμάσει τα παιδιά για να προσαρμόζονται και να αλλάζουν γρήγορα επαγγέλματα. Γιατί πιθανότατα θα χρειαστεί να το κάνουν αυτό πολλές φορές στη ζωή τους, καθώς θα εξελίσσεται ο κόσμος”, είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προετοιμάζεται, με γνώμονα μεταξύ άλλων και την διασύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια: ”Είμαστε προ των πυλών για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο για να φέρει πιο κοντά τα πανεπιστήμια με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Επίσης, θα υπάρχει πλαίσιο για την πρακτική άσκηση, με αμοιβή, με ασφαλιστική κάλυψη για τους φοιτητές και με αξιολόγηση της διάρκειας και του περιεχομένου της άσκησης”, σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Nίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Nίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Huffpost Greece

Xαρδαλιάς: Τελικός εγγυητής ειρήνης και σταθερότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις

″Δεν έχουμε απωλέσει την ακόρεστη φιλοδοξία μας να συνεχίσουμε τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πιο σύγχρονο και ισχυρό στράτευμα στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μια αποτρεπτική δύναμη, η οποία θα λειτουργεί ως ο τελικός εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Energizing Greece ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στάθηκε όμως και στον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιείται η ενέργεια, με αφορμή και την κρίση που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: ”Η ενέργεια χρησιμοποιείται ως όπλο από αυταρχικά καθεστώτα”, ανέφερε και χαρακτήρισε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως ”ισχυρό παράδειγμα της ορθής προσαρμογής στη νέα εποχή”.

H δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου
H δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου
Huffpost Greece

Στο βήμα του “2nd Energizing Greece” πήραν τον λόγο ακόμα η υφυπουργός Tουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Δημοφιλή