Συνεργασία για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα υπέγραψαν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε και η γερμανική RWE, ένα έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας καθώς αναμένεται να είναι λειτουργικό το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην Δυτική Μακεδονία και τη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2023 και να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Το κόστος του έργου θα φτάσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ενέργεια που θα παράγεται στα πάρκα, θα πωλείται σε τρίτους μέσω διμερών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών.
Η RWE και η ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., που αναπτύσσει μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος έως 2 γιγαβάτ.
Για την εν λόγω επένδυση, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.
O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο έργο τόνισε πως «είναι μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στο στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην άνοιξη, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η επένδυση, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων και θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Η “πράσινη μετάβαση” είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις, έχουν, ήδη, εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άνω των 11 δισ. ευρώ από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».