Ενεργειακή κρίση: Το πετυχημένο μοντέλο της Ιβηρικής στο τραπέζι της Ευρώπης

Ισπανία και Πορτογαλία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πέτυχαν την εφαρμογή πλαφόν που συγκράτησε τις τιμές
fhm via Getty Images

Το επιτυχημένο μοντέλο Ισπανίας και Πορτογαλίας στη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, σκοπεύει να προτείνει και επίσημα η Μαδρίτη στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου στην Τσεχία.

Η δύο χώρες της Ιβηρικής, κατάφεραν να συγκρατήσουν εντυπωσιακά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με την Ισπανία να εξοικονομεί 1,383 δις. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη ακριβοπληρώνει καθημερινά την ηλεκτρική της ενέργεια.

«Είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπουμε πως ανοίγουμε τον δρόμο στην ΕΕ για τη μείωση του κόστους της ενέργειας», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στην Ισπανία λέγοντας ότι η «ιβηρική εξαίρεση» που πέτυχαν ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Παρότι η τιμή της ενέργειας είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με το 2021 και σε αυτές τις δύο χώρες, το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει συγκρατήσει σημαντικά την αύξηση.

Στην Ισπανία, η τιμή έχει αυξηθεί τρεις φορές λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτούς τους δύο μήνες της εφαρμογής του πλαφόν.

Στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Τερέσα Ριβέρα πρόκειται να προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποτελέσει το πλαφόν, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενέργεια.

Το πετυχημένο μοντέλο της Ισπανίας

Θα προτείνει επίσης περιορισμό της τιμής που καταβάλλεται για τα δικαιώματα εκπομπής CO2.

Στόχος, είναι να περιοριστεί η τιμή της ενέργειας και να αμβλυνθούν, όσο το δυνατόν οι συνέπειες της απόφασης του Πούτιν να μειώνει ή να κλείνει τους αγωγούς που στέλνουν φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Η Ισπανία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη στο θέμα της ενέργειας μετά το ναυάγιο προηγούμενων προτάσεων της.

Τον Νοέμβριο του 2021, πριν ακόμα την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ACER, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας, απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημά της να αναζητήσει τρόπους που θα αποσύνδεαν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Η θέση της ACER, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ολλανδίας αλλά και της Γερμανίας- άλλαζε καθώς η τιμή του φυσικού αερίου συνέχιζε να αυξάνεται.

Συνέπεια αυτού ήταν η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος πλησιάζει το 9% στην ευρωζώνη.

Ήδη τον περασμένο Απρίλιο, η ACER παραδέχτηκε ότι η ευρωπαϊκή αγορά «δεν είναι σχεδιασμένη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Όμως οι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές πιέσεις τελικά είναι μεγάλες από όλες τις χώρες-μέλη και η ΕΕ κάνει θα αναγκαστεί να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοφιλή