Ενιαίο μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Τι συζήτησαν και τι αποφάσισαν Μητσοτάκης – Αναστασιάδης.
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για περίπου μιάμιση ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συζητούσαν για την ένταση που προκαλεί η τουρκική πολιτική και για τους τρόπους αντιμετώπισης της προκλητικότητας της Άγκυρας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μία μέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ανακοίνωσε την απόφαση για ίδρυση τουρκικού προξενείου στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ενώ έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά με απειλές προς τη Λευκωσία και την απαίτηση από την Κύπρο να μοιραστεί το φυσικό αέριο. «Αυτό που πρέπει να μάθετε είναι να μοιράζεστε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν στη δημιουργία ενιαίου μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ετοιμάζονται για κοινούς χειρισμούς και συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού τονίζουν ότι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Κύπρο είναι προσβολή κατά της ΕΕ, επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενιαία πολιτική στα ενεργειακά και θυμίζουν την στήριξη του Μακρόν για το θέμα.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αμέσως μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κοινό ανακοινωθέν ενημέρωνε για το αποτέλεσμα της συνομιλίας τους και για το πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα Ελλάδα και Κύπρος:

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Εγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Eθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Και στις εισαγωγικές τους τοποθετήσεις όμως Μητσοτάκης και Αναστασιάδης τόνισαν την απόφαση τους να συνεργαστούν απέναντι στην στάση της Άγκυρας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την επίσκεψη Αναστασιάδη ως κίνηση με βαρύ συμβολισμό. Και αυτό επειδή είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται το Μαξίμου μετά τις εκλογές αλλά και γιατί το Κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή.

«Θέλω να γνωρίζεις αγαπητέ μου Νίκο -εσύ και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός- ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της, η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα -και πρωτίστως βέβαια- στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε και την σημασία της επικείμενης τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις 8 Οκτωβρίου, ώστε από κοινού οι τρεις χώρες –Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος- να εντείνουν τις προσπάθειες για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο ανδρών φάνηκε και από το πως ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αγαπητέ μου Νίκο, για άλλη μία φορά, καλωσόρισες στην Ελλάδα! Καλώς ήλθες στο σπίτι σου!», είπε απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο.

Κατά την αντιφώνησή του ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο, αναφέρθηκε εκτενώς στις απαράδεκτες –όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις Τσαβούσογλου και τόνισε την ανάγκη χάραξης μίας κοινής πολιτικής.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον συντονισμό των δράσεων, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, βεβαίως, να χαράξουμε μια από κοινού πολιτική, όχι για να ευνοηθούν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά για να ευνοηθούν γενικότερα εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη, σταθερότητα και προοπτική στην Κύπρο, για να μπορέσει, ενδεχομένως, και μια λύση σωστή, λειτουργική και βιώσιμη του Κυπριακού, να οδηγήσει και σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης.

Δημοφιλή