Σπάνια για τον ελληνικό ουρανό μαχητικά Su-30MKI από την Ινδία, επιβλητικά F-15 από το Κατάρ, Μ-2000 από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F-16 από τις ΗΠΑ και την Πολωνία, F/A-18 Hornet από την Ισπανία, Tornado από την Ιταλία, όλο το εύρος των μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και άλλα αεροσκάφη και προσωπικό από επιπλέον χώρες (μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Κύπρος) «πρωταγωνιστούν» στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-25», η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της οποίας έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Η HuffPost Greece βρέθηκε στη βάση που αποτελεί την έδρα των «φιλικών» δυνάμεων της άσκησης, με τον Άραξο (116 ΠΜ) να φιλοξενεί την «κόκκινη» («εχθρική») δύναμη. Η άσκηση, με τη συμμετοχή 13 πολεμικών αεροποριών προερχόμενων από Ευρώπη, Αμερική και Ασία, περιλαμβάνει όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έντονους ρυθμούς μάχης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε υψηλού ρεαλισμού σενάρια, με βάση τα «lessons learned» από πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Το ευρύτερο πλαίσιο/ σενάριο της άσκησης είναι μια κρίση η οποία κλιμακώνεται σε πολεμική σύγκρουση μεγάλης έντασης και περιλαμβάνει πάνω από 1.300 επιχειρησιακές εξόδους (sorties) αεροσκαφών. Όπως προαναφέρθηκε, η ΠΑ συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, ενώ συμμετέχουν και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού με στόχο τη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.
Το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ακόμη η άσκηση περιλαμβάνει αποστολές με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής
Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ. Όσον αφορά στους συμμετέχοντες, περιλαμβάνονται η Γαλλία με Μ-2000, οι ΗΠΑ με F- 16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9. Επιπρόσθετα, η Κύπρος συμμετέχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν απέστειλαν ομάδα παρατηρητών. Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου.
Στο πλαίσιο της DV Day χαιρετισμό απηύθυναν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της Άσκησης από τον Διοικητή του ΚΕΑΤ, Ταξίαρχο (Ι) Γεώργιο Πέτρου, παρακολούθησαν διελεύσεις σχηματισμών Μαχητικών Αεροσκαφών και περιηγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Επιχειρήσεων (WHITE CELL) των συμμετεχουσών δυνάμεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, τόνισε πως ο «Ηνίοχος» αποδεικνύει πως είναι άσκηση η οποία συγκεντρώνει μεγάλες πολεμικές αεροπορίες συμμάχων, με το αποτύπωμά της να είναι πολύ θετικό και να τιμά το επίπεδο των Ελλήνων αεροπόρων, μα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της βάσης (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) και υπογράμμισε την «πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία» για τη χώρα μας. Παράλληλα τόνισε ότι το αεροδρόμιο σχεδιάζεται και υπάρχει η κατεύθυνση για να πάρει «τη μορφή που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει» για να υποδεχτεί τα F-35.
Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, δήλωσε πως χρόνο με τον χρόνο η ΠΑ εδραιώνει τη θέση της στο διεθνές αεροπορικό γίγνεσθαι, καθώς «οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν πειστεί ότι εδώ έχουμε το περιβάλλον, τον χώρο και το επίπεδο που θα τους τραβήξει και αυτούς ακόμα πιο μπροστά», υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα έλαβε πέρυσι και η «Ramsteιn Flag» και σημειώνοντας ότι τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει και για του χρόνου (και «Ηνίοχο-26» και «Ramstein Flag-26»), εκτιμώντας ότι η Ανδραβίδα θα συνεχίσει να «πρωταγωνιστεί» και το 2026 και ότι η διαφαινόμενη «μετακόμιση» των ασκήσεων λόγω των εργασιών αναβάθμισης της βάσης θα γίνει το 2027, με τον Άραξο να αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Σχετικά με τις φετινές διαφορές της άσκησης, είπε ότι τα σενάρια πάντα είναι πιο εμπλουτισμένα, λαμβάνοντας υπόψιν τα μαθήματα από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και ότι φέτος χαρακτηρίζονταν από πολύ πιο πιεστικό «battle rhythm», δηλαδή υψηλότερες απαιτήσεις στον ρυθμό των επιχειρήσεων.
















