Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από την ανάδυση στο διεθνές περιβάλλον ενός κόσμου πολυπολικού και αντιφατικού, διαφορετικού από αυτόν που είχαμε συνηθίσει λίγες δεκαετίες πριν. Αναδύονται νέες δυνάμεις με βλέψεις περιφερειακές ακόμη και παγκόσμιες. (¨Ενα παράδειγμα στη γειτονιά μας είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει Περιφερειακή δύναμη). Πλάι σε αυτές, προφανώς, οι ήδη υπάρχουσες Μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να κερδίσουν από αυτή την ”ανακατάταξη”. Ας δούμε εδώ την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια Μεγάλη δύναμη και σε μια Περιφερειακή, την Ρωσία και την Βόρεια Κορέα, με αφορμή την παράδοση οπλισμού από την δεύτερη στην πρώτη.
Προηγήθηκαν οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, οι οποίες σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύουν,, τουλάχιστον μία παράδοση ρουκετών και πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη ρωσική ”παραστρατιωτική” οργάνωση Wagner Group. Στη συνέχεια,ακολούθησαν οι επιβεβαιώσεις από τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ένα μήνα μετά τη συνάντηση μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, η εταιρική σχέση, ή μάλλον η συμμαχία, διαμορφώνεται σιγά σιγά, συνδέοντας τη Ρωσία, που εμπλέκεται στην ουκρανική σύγκρουση, με τη Βόρεια Κορέα, που θέλει να ενισχύσει περαιτέρω το καθεστώς της, σε σημείο να γίνει μια πλήρης περιφερειακή γεωπολιτική δύναμη. Ο αρχηγός του επιτελείου της Νότιας Κορέας έχει επεξεργασθεί πιο λεπτομερή περιγράμματα της νέας φιλίας Ρωσίας-Βορείου Κορέας, εξηγώντας ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να παρείχε στη Μόσχα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ελαφρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, εκτός από βλήματα πυροβολικού, μεταξύ άλλων, υπό μορφή βοήθειας. Είναι αυτονόητο, για να βοηθήσει τον Πούτιν να πραγματοποιήσει την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία. Αναλυτικά, οι ειδικοί της Σεούλ μίλησαν για περίπου 2 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια με διάφορο εξοπλισμό και πυρομαχικά που αποστέλλονται από το λιμάνι Rajin της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ, δηλαδή διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τα χίλια εμπορευματοκιβώτια που αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος στις 13 Οκτωβρίου επικαλούμενος εικόνες προερχόμενες από τον δορυφόρο που ελήφθηκαν τον Σεπτέμβριο.
- Η συμμαχία μεταξύ Κιμ και Πούτιν παίρνει σάρκα και οστά.
Οι όγκοι των εμπορευματοκιβωτίων μπορούν να περιλάβουν πάνω από 200.000 τεμάχια βλημάτων πυροβολικού των 122 mm ή πάνω από 1 εκατομμύριο βλήματα των 152 mm, που χρησιμοποιούνται και από τις δύο χώρες. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει προμηθεύσει άλλα όπλα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών αρμάτων μάχης της σειράς T, κατευθυνόμενων πυραύλων κατά των αρμάτων, εκτοξευτών πυραύλων, τουφεκιών και πολυβόλων. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία από τα μέσα του 2022 και το σχετικό εμπόριο μέσω θαλάσσιων οδών αυξήθηκε τον Αύγουστο, λίγο πριν την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία» για τη σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό ισχυρίζεται ένας Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος που επικαλείται ο Πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα μπορεί να σκέφτηκε να δώσει στη Βόρεια Κορέα τεχνολογική υποστήριξη για εκτοξεύσεις στρατιωτικών κατασκοπευτικών δορυφόρων, πυρηνικά όπλα, μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας. «Η Πιονγιάνγκ αναμένεται να λάβει αρχικά τρόφιμα και καύσιμα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του καθεστώτος και να προετοιμαστεί για το χειμώνα. Οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να συζητήσουν τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας, την υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των συμβατικών δυνάμεων και την κοινή εκπαίδευση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
- Η υποστήριξη της Βόρειας Κορέας
Στη συνέχεια, οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών πρόσθεσαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα παρέχει μια μεγάλη προμήθεια πάνω από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία. Οι ηγέτες της υπηρεσίας κατασκοπείας της Νότιας Κορέας (NIS) ανέφεραν τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τον άξονα Πιονγκγιάνγκ-Μόσχα σε μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών στο εθνικό κοινοβούλιο και εξήγησαν επίσης ότι έχει φτάσει στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών, η προσπάθεια του Κιμ να θέσει έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά.
Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας φέρεται επίσης να διέταξε τους αξιωματούχους του να αναπτύξουν μέτρα για την παροχή ολοκληρωμένης βοήθειας στην Παλαιστίνη. «Φαίνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με διάφορους τρόπους», δήλωσε ο βουλευτής Yoo Sang-bum, του Κόμματος People Power. Όλες αυτές οι πληροφορίες/καταγγελίες απορρίφθηκαν τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βόρεια Κορέα. «Η Ρωσία, ως υπεύθυνο μέλος της παγκόσμιας κοινότητας, τηρεί αυστηρά τις διεθνείς της υποχρεώσεις έναντι της Πιονγκγιάνγκ μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Oleg Burmistrov, απαντώντας στις κατηγορίες.