Βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Όλοι γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες της καλής οδοντικής υγιεινής. Κι όμως, σχεδόν το 50% των ατόμων άνω των 30 παρουσιάζουμε σημάδια ουλίτιδας.
Ίσως τα διάφορα ζητήματα που αφορούν τη στοματική υγιεινή σχετίζονται με κοινές συμπεριφορές, που κάνουν όλη μας την προσπάθεια να πηγαίνει στράφι.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες. Και προκειμένου να μας βοηθήσουν, οι ειδικοί αποκαλύπτουν στη HuffPost μερικά από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα, που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι.
1. Δεν μασoυλάμε πάγο
Πολλοί από εμάς, δίχως καν να το καταλαβαίνουμε, μασάμε πάγο πίνοντας το ποτό μας. Ωστόσο ο πάγος απειλεί να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια μας, αφού πέρα από σκληρός, είναι και κρύος.
Ιδίως για άτομα με σφραγίσματα, ο πάγος ενδέχεται να επιδράσει ολέθρια ακόμα και στην παραμικρή επαφή με τα δόντια.
2. Δεν μασάμε τα νύχια μας
Το να τρώμε τα νύχια μας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα, καθώς φθείρει το σμάλτο των δοντιών, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία τους από την τερηδόνα, την πλάκα και την ευαισθησία σε κρύα, ζεστά ή γλυκά τρόφιμα και ροφήματα.
3. Δεν ανοίγουμε πλαστικές τσάντες ή μπουκάλια με τα δόντια
Το να χρησιμοποιoύμε τα δόντια μας για να ανοίξουμε μια σακούλα πατατάκια ή ένα μπουκάλι νερό μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά οι οδοντίατροι λένε ότι δεν είναι. Τα δόντια ναι μεν είναι δυνατά και πολύ ανθεκτικά, αλλά δεν προορίζονται για να ανοίγουν το επάνω μέρος των μπουκαλιών, να σκίζουν συσκευασίες ή να μασούν σκληρά αντικείμενα.
Η χρήση των δοντιών με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε οξύ πόνο, σπασμένα ή ραγισμένα δόντια, ακόμα και σε εξαγωγή.
4. Αποφεύγουμε τα ζελεδάκια και τις καραμέλες με ζάχαρη
Τα ζελεδάκια κολλούν στις αυλακώσεις των δοντιών, ενώ στριμώχνονται και στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, απειλώντας να προκαλέσουν τερηδόνα. Το ίδιο και οι πολύ όξινες τσίχλες.
5. Δεν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε ξηροστομία και μειώνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο συμβάλλει στον καθαρισμό του στόματος, ενώ προστατεύει τα δόντια και εξουδετερώνει τα οξέα. Από όλα αυτά προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μειωμένη έκκριση σάλιου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
6. Δεν χρησιμοποιούμε εξαιρετικά σκληρή οδοντόβουρτσα
Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες καταστρέφουν τα ούλα και καθιστούν πολύ αμφίβολο το ενδεχόμενο να επανορθωθεί η ζημιά.
7. Δεν καπνίζουμε
Το κάπνισμα πέρα από τη γενική, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στη στοματική μας υγεία, με κυριότερα σημάδια τον αποχρωματισμό των δοντιών και σε ακραίες περιπτώσεις, τον καρκίνο του στόματος.
8. Δεν παραλείπουμε την καθημερινή υγιεινή των δοντιών ακόμα κι αν είμαστε εξαντλημένοι
Το καθημερινό οδοντικό νήμα σε συνδυασμό με το σχολαστικό βούρτσισμα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ουλίτιδας.
Πέρα από αυτό, δεν θα πρέπει ποτέ μα ποτέ να κοιμόμαστε χωρίς να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Το να πηγαίνουμε για ύπνο με καθαρό στόμα υπόσχεται να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και χρειάζεται μονάχα δύο λεπτά.
9. Δεν αναβάλλουμε το ραντεβού μας στον οδοντίατρο
Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στοματικής υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων.
Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για εξετάσεις ρουτίνας, αυτό εξαρτάται από το προσωπικό μας οδοντιατρικό ιστορικό.
Μερικοί χρειαζόμαστε έλεγχο μόνο μία φορά τον χρόνο, ενώ άλλοι δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές μέσα στο έτος. Συζητώντας με τον οδοντίατρό μας, μπορούμε να μάθουμε ποια είναι η καλύτερη συχνότητα για εμάς.