Εννέα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης (09/06).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.
Από αυτά 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μέχρι σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 231759 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5016 (2.2%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.
Αρνητικά όλα τα τεστ στη δομή Πολυκάστρου
Αίρεται ο πλήρης περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου. Η άρση του περιορισμού έγινε μετά τα αρνητικά αποτελέσματα τεστ σε ύποπτο κρούσμα και σε άλλους 350 διαμένοντες της δομής.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή Κρανιδίου μέχρι τις 14 Ιουνίου, ενώ έχουν παραταθεί μέχρι και τις 21 Ιουνίου τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κορονοϊού στις δομές της Ριτσώνας, της Μαλακάσας, του Κουτσόχερου και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών.
Σε δημόσια δήλωση που εξέδωσαν σήμερα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη» την παράταση περιορισμού κυκλοφορίας μέχρι τις 21 Ιουνίου. Όπως επισημαίνει η Λίζα Παπαδημητρίου, υπεύθυνη συνηγορίας της οργάνωσης στη Λέσβο, η παράταση αυτή «θα μειώσει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη και, στην τρέχουσα φάση της επιδημίας Covid-19, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από άποψη δημόσιας υγείας». Η ίδια συμπληρώνει ότι «τέτοιου είδους διακρίσεις στιγματίζουν και περιθωριοποιούν τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν τη μεταφορά των ευπαθών ατόμων από τα ΚΥΤ σε ασφαλή καταλύματα.
Χαρδαλιάς: Προχωράμε τις ετοιμασίες για την υποδοχή πτήσεων εξωτερικού
Σύσκεψη με το υγειονομικό προσωπικό, που θα αναλάβει από την προσεχή Δευτέρα (15 Ιουνίου) τις δειγματοληψίες επιβατών εξωτερικού για τον έλεγχο του κορονοϊού είχε, το απόγευμα της Τρίτης, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι ετοιμασίες προχωρούν και είναι σε καλό δρόμο, ώστε από τη Δευτέρα το αεροδρόμιο να ανοίξει για τις πτήσεις εξωτερικού, από συγκεκριμένες χώρες, με ασφαλή τρόπο και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις για τεχνικά ζητήματα. Σημείωσε, δε, ότι ο ίδιος θα βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη από την Κυριακή, μια μέρα δηλαδή πριν από το άνοιγμα του αεροδρομίου σε πτήσεις από το εξωτερικό.
«Ξεκινάμε με εικοσιεννιά χώρες που βρίσκονται στη λίστα των ασφαλών χώρων προορισμού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την κατάσταση, τα σχέδια θα επικαιροποιούνται διαρκώς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η επικαιροποίηση θα γίνεται «κάθε δεύτερη, τρίτη ημέρα», ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σύμφωνα με τους αλγόριθμους και τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ώστε ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει να γίνεται «με όρους ασφάλειας και σεβασμού της δημόσιας υγείας»
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)