Εννέα σημάδια sos ότι η αρτηριακή μας πίεση είναι πολύ χαμηλή - και πότε να ζητήσουμε βοήθεια

Αν και η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι πάντα κάτι κακό, αν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση στο σπίτι.
miodrag ignjatovic via Getty Images
Ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση στο σπίτι.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μερικές φορές αναφέρεται ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» από οργανώσεις όπως το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (BHF), επειδή σπάνια έχει προειδοποιητικά σημεία ή συμπτώματα.

Ως αποτέλεσμα, το BHF αναφέρει: «Εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν».
Μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικό επεισόδιο, γι′ αυτό και είναι σημαντικό να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση (ειδικά αν πιστεύουμε ότι μπορεί να κινδυνεύουμε ή είμαστε άνω των 40 ετών και δεν την έχουμε εξετάσει τα τελευταία πέντε χρόνια), αναφέρει το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

Τι γίνεται όμως με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Το BHF αναφέρει ότι δεν σημαίνει «απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα», αλλά, όπως και το NHS θεωρεί ότι είναι σημαντικό να την ελέγξουμε αν παρατηρήσουμε συμπτώματα.

Πότε η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η τυπική υγιής αρτηριακή πίεση είναι μεταξύ περίπου 90/60 mm Hg και 120/80 mm Hg με υπέρταση που ορίζεται ως αρτηριακή πίεση πάνω από 120/80 και υπόταση κάτω από 90/60.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από τα πάντα, από τη γήρανση μέχρι την εγκυμοσύνη και την αφυδάτωση, αν και μερικές φορές συνδέεται με καρδιακές παθήσεις όπως η βραδυκαρδία (αργός καρδιακός ρυθμός).

Ορισμένα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:

Ζάλη ή λιποθυμική τάση

Ναυτία

Αδυναμία

Θολή όραση

Σύγχυση

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη

Πονοκέφαλος

Λιποθυμία

Επιπλέον, τα άτομα που παρατηρούν αυτά τα συμπτώματα μόνο ή κυρίως όταν σηκώνονται ή μετακινούνται γρήγορα, μπορεί να παρουσιάζουν ορθοστατική υπόταση.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε έναν γιατρό για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Μόλις παρατηρήσουμε οποιαδήποτε σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον παθολόγο μας.

Αν και η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι πάντα κάτι κακό, αν το ζήτημα προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ευτυχώς, η πάθηση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αρκετού νερού και η αρκετά συχνή κίνηση.