Τα Χριστούγεννα, εκτός από περίοδος χαράς, είναι και περίοδος σπατάλης. Οι κάδοι απορριμμάτων γεμίζουν με περισσευάμενα τρόφιμα από το γιορτινό τραπέζι και μη ανακυκλώσιμα περιτυλίγματα δώρων και γλυκών.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανατρέψουμε όλες τις συνήθειες μας προκειμένου να γιορτάσουμε με πιο οικολογικό τρόπο. Ορισμένες μικρές και απλές πράξεις μπορούν να κάνουν την διαφορά, χωρίς να αφαιρέσουν ούτε λίγη από την λάμψη των Χριστουγέννων:
Χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα περιτυλίγματα δώρων
Τα χαρτιά με γυαλιστερή υφή, γκλίτερ ή μεταλλικά σχέδια, συνήθως δεν ανακυκλώνονται.
Γι′ αυτό, προτιμούμε απλό, καφέ χαρτί ή χρωματιστό χαρτόνι. Στολίζουμε την συσκευασία μας με κορδέλες από ύφασμα ή χαρτί και όχι μεταλλιζέ.
Bonus: Το καφέ χαρτί και η κορδέλα είναι δύο υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν από τον παραλήπτη του δώρου. Ενα χαρτί με φανταχτερά, χριστουγεννιάτικα σχέδια, ίσως δεν ταιριάζει σε άλλη περίσταση και καταλήξει στα σκουπίδια.
Επίσης, το χαρτί από εφημερίδα είναι καλή λύση. Προσδίδει μια ιδιαίτερη αισθητική στο δώρο.
Προσφέρουμε δώρο μέσα σε δώρο: Ενα στολισμένο κουτί είναι η τέλεια συσκευασία, καθώς ο παραλήπτης θα το ξαναχρησιμοποιήσει αποθηκεύοντας πράγματα.
Βάζουμε τέλος στις χριστουγεννιάτικες κάρτες
Μπορεί οι κάρτες με ευχές να αποτελούν αναπόσπαστο «κομμάτι» των χριστουγέννων. Είναι ευχάριστες για εμάς, αλλά δυσάρεστες για το περιβάλλον.
Είναι καλυμμένες με γκλίτερ, αυτοκόλλητα και λαμπερά σχέδια, άρα μη ανακυκλώσιμες.
Στέλνουμε στους αγαπημένους μας ηλεκτρονικές κάρτες (e-cards). Είναι δωρεάν και τα οπτικά τους εφέ είναι πιο εντυπωσιακά από τις συμβατικές κάρτες.
Φτιάχνουμε χειροποίητα στολίδια και διακοσμητικά
Αυτή είναι η ιδανική επιλογή, ειδικά αν έχουμε παιδιά.
Παράδειγμα: Αποξηραμένα πορτοκάλια
Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζουμε στον φούρνο (στους 210 βαθμούς Κελσίου) για τρεις ώρες και τις αναποδογυρίζουμε κάθε μισή ώρα. Οταν είναι έτοιμες, περνάμε ένα σκοινί ή μια χρωματιστή κορδέλα μέσα στην κάθε φέτα και έτσι έχουμε πρωτότυπα, χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο.
Ταξιδεύουμε οικολογικά
Για τις μετακινήσεις μας, χρησιμοποιούμε λεωφορείο ή τρένο και όχι αυτοκίνητο, για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.
Γιατί να μην «ελαφρύνουμε» λίγο την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από όλους εμάς που βγαίνουμε στους δρόμους για τα τελευταία ψώνια των γιορτών;
Bonus: Με το τρένο, γλιτώνουμε την κίνηση.
Δημιουργούμε χειροποίητα δώρα
Οι φίλοι και οι συγγενείς μας θα εκτιμήσουν περισσότερο μια τέτοια κίνηση.
Σπιτικά γλυκά και μαρμελάδα, χειροποίητα κοσμήματα, μπρελόκ, γούρια και πλεκτά κασκόλ είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχουμε.
Ετσι, δείχνουμε την αγάπη μας, αποφεύγοντας τα πλαστικά περιτυλίγματα και τα προϊόντα βιομηχανίας.
Μειώνουμε την σπατάλη φαγητού
Οταν ψωνίζουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ποσότητες.
Στο καλάθι μας μπαίνει μόνο ότι πρόκειται να καταναλωθεί.
Αγοράζουμε λαχανικά και κρέας για εμάς και την οικογένειά μας και όχι για ένα ολόκληρο χωριό...
Κάνουμε την σωστή επιλογή δέντρου
Περίπου 7 εκατομμύρια δέντρα καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο.
Το κλασικό, αληθινό έλατο είναι προτιμότερο από τα πλαστικό.
Επειδή, όμως, το αληθινό δέντρο μαραίνεται γρήγορα, καλύτερα να το πάρουμε σε γλάστρα, ώστε να το διατηρήσουμε έξω από το σπίτι για πολλά χρόνια.
Η αλήθεια είναι, ωτσόσο, ότι το κλίμα των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας, δεν εϋνοεί την διατήρηση ελάτου.
Αν προτιμήσουμε τεχνητό δέντρο, το χρησιμοποιούμε για όσα περισσότερα χρόνια είναι δυνατόν. Για να θεωρηθεί το πλαστικό δέντρο πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το αληθινό, πρέπει να το έχουμε για πάνω από 8 χρόνια.
Υστερά, αντί να το πετάξουμε, το δωρίζουμε σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ή το πουλάμε online (πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση).
Μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε σε άλλες μορφές. Τα κλαδιά μπορούν να γίνουν σκούπα για το μπαλκόνι μας ή διακοσμητικά στεφάνια για τα επόμενα Χριστούγεννα.
Στηρίζουμε την τοπική αγορά
Ψωνίζουμε από τα πιο κοντινά μαγαζιά. Ετσι, αποφεύγουμε την μετακίνηση με αυτοκίνητο και, παράλληλα, στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, δίνοντας «ώθηση» στην ανάπτυξη της πόλης μας.
Αν ψωνίζουμε διαδικτυακά, αποφεύγουμε τις αποστολές της επόμενης μέρας, ώστε να μην γίνονται περιττά δρομολόγια φορτηγών, που δεν είναι 100% γεμάτα.
Προσέχουμε τα λαμπάκια
Δεν χρειάζεται το σπίτι μας (εσωτερικά και εξωτερικά) να μοιάζει με κτίριο του Λας Βέγκας από τον υπερβολικό φωτισμό.
Εξοικονομούμε ενέργεια τοποθετώντας λιγότερα λαμπάκια. Ο διακριτικός φωτισμός είναι εξίσου γιορτινός.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σβήνουμε τα διακοσμητικά λαμπάκια, εφόσον δεν τα βλέπει κανείς.
Αντί για τα κλασικά, χρησιμοποιούμε λαμπάκια LED. Σπαταλούν έως και 95% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν έως και 100.000 ώρες μέσα στο σπίτι.
Bonus: Αφού σπαταλούν ελάχιστη ενέργεια, κοστίζουν και ελάχιστα. Επίσης, αν το ένα χαλάσει, τα υπόλοιπα της σειράς λειτουργούν κανονικά.
Με αυτούς τους τρόπους, θα υποδεχτούμε το 2020 έχοντας κάνει τις απαραίτητες οικολογικές προσπάθειες, ακόμη και τον τελευταίο μήνα της χρονιάς.
Πηγή: Huffpost UK, The Guardian