
Η G7, που συνεδρίασε σε ένα περιβάλλον έντασης μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε την Παρασκευή την ενότητά της απειλώντας τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το Κίεβο έδωσε το πράσινο φως του.
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανιών του πλανήτη «επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της και του δικαιώματός της να υπάρχει», γράφουν στο τελικό ανακοινωθέν τους, κάνοντας αναφορά στη ρωσική «επιθετικότητα», μια ορολογία που έως τώρα απέφευγε η νέα αμερικανική διοίκηση.
Επιπλέον, «κάλεσαν τη Ρωσία» να αποδεχθεί με τη σειρά της την πρόταση εκεχειρίας για ένα διάστημα τριάντα ημερών, στην οποία συμφώνησε η Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας. Χωρίς την οποία, «νέες κυρώσεις» θα εξεταστούν, απείλησε η Ομάδα των μεγάλων οικονομιών, που κατάφερε να μιλήσει με μία φωνή παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των G7 συνεδρίαζαν για τρεις ημέρα στο Σαρλεβουά, στο Κεμπέκ, ενώ η ενότητα της Ομάδας (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία) έχει αναταραχθεί από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εντυπωσιακά προσεγγίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και διεξάγει έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον στενών του συμμάχων.
Οι δυνάμεις της G7 επέμειναν στην «αναγκαιότητα να υπάρχουν σταθεροί και αξιόπιστοι μηχανισμοί ασφαλείας» για να αποφευχθεί «κάθε νέα επιθετικότητα» εναντίον της Ουκρανίας.
Αν και μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας αναγκαίο στοιχείο μιας βιώσιμης ειρήνης. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τις έχει σε δεύτερη μοίρα.
«Η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ρωσίας»
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί υποσχέθηκε νωρίτερα την έκδοση ενός «σθεναρού τελικού ανακοινωθέντος», επιβεβαιώνοντας πως η G7 είναι ικανή να επιδείξει «ισχυρή ενότητα».
«Η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ρωσίας», υπογράμμισε.
«Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όμως υπήρχαν πολλά περισσότερα θέματα στα οποία συμφωνούμε και μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», δήλωσε με ικανοποίηση ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Λάμι.
Η Ουκρανία ήταν το πρωταρχικό θέμα αυτής της πολυμερούς Συνόδου, που διεξήχθη λίγο μετά το πράσινο φως του Κιέβου στην αμερικανική πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, τρία και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.
Την ίδια ώρα, η Ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομιών ζήτησε να ξεκινήσει εκ νέου, «χωρίς κανένα εμπόδιο» η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να εφαρμοστεί μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι υπάρχει λόγος να είμαστε «συγκρατημένα αισιόδοξοι» όσον αφορά τις προσπάθειες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, αν και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά.
«Αρκεί να πω ότι νομίζω ότι υπάρχει λόγος να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αλλά με την ίδια λογική, συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με ομολόγους του από τις χώρες της G7 στον Καναδά.

Η Αναλένα Μπέρμποκ και η Καγιά Κάλας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Καναδά η μία ντυμένη στα λευκά ή άλλη στα κόκκινα
Την αλληλεγγύη τους προς τον Καναδά θέλησαν να εκφράσουν με τις ενδυματολογικές τους επιλογές η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ.
Η κυρία Κάλας εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου της συνάντησης ντυμένη στα κόκκινα, ενώ η κυρία Μπέρμποκ στα λευκά, σε μια έμμεση αναφορά στην σημαία του Καναδά. Το τελευταίο διάστημα η χώρα έχει γίνει στόχος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπολύει απειλές περί τιμωρητικών δασμών και προσάρτησης στις ΗΠΑ. «Σε στηρίζουμε Μέλανι Τζόλι», έγραψε η Αναλένα Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», απευθυνόμενη στην καναδή ομόλογό της. «Ήταν μια εξαιρετική δήλωση μέσω της μόδας. Ως γυναίκα, χάρηκα πολύ που τις είδα στα ερυθρόλευκα», έγραψε η κυρία Τζόλι και πρόσθεσε ότι διατηρεί πολύ καλή σχέση με την γερμανίδα ομόλογό της. «Είναι φίλη», δήλωσε αναφερόμενη και στην κυρία Κάλας, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί «παράλογες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters