Μετά από οκτώ ώρες ανθρωποκυνηγητού, ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Ουτρέχτης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο δράστης της ένοπλης επίθεσης με τρεις νεκρούς και πέντε τραυματίες σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, το πρωί της Δευτέρας, βρίσκεται στα χέρια των Αρχών.
Πρόκειται για τον 37χρονο Τούρκο, Γκοκμάν Τάνις, που σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αιματοκύλισε τη φιλήσυχη πόλη λόγω οικογενειακών διαφορών με άλλο άτομο.
Το Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς του Τανίς, μετέδωσε πως ο οπλισμένος άνδρας πυροβόλησε συγγενικό του πρόσωπο για «οικογενειακούς λόγους» και αργότερα έστρεψε το όπλο του σε όσους προσπαθούσαν να βοηθήσουν.
Νωρίτερα, οι ολλανδικές Αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του, ζητώντας από τους πολίτες να έχουν το νου τους για αυτόν και να μην τον πλησιάζουν ενώ δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα κίνητρά του να είναι «τρομοκρατικά».
Το πρόσωπό του 37χρονου καταγράφηκε σε κάμερες ασφαλείας στο μοιραίο τραμ, μόλις 4 λεπτά πριν ανοίξει πυρ σκορπώντας τον θάνατο, και δημοσιοποιήθηκε σε μια προσπάθεια εντοπισμού του αλλά και αποφυγής του από τους πολίτες.
Ο συλληφθείς φαίνεται πως έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013, όταν απείλησε να δολοφονήσει μια γυναίκα σε πολυκατοικία σε κοντινό σημείο με αυτό της επίθεσης, όπως μετέδωσαν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. Αλλες πληροφορίες τον ήθελαν να έχει εμφανισθεί στο δικαστήριο της Ουτρέχτης στις 4 Μαρτίου με την κατηγορία του βιασμού.
Ο πατέρας του Μεχμέτ Τανίς, που ζει στο Καϊσερί της Τουρκίας είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον γιό του τα τελευταία 11 χρόνια και πως «του αξίζει να τιμωρηθεί, εφόσον ευθύνεται για αυτό το συμβάν».
Το αιματηρό συμβάν έλαβε χώρα στον σταθμό 24 Οκτομπερπλέιν, στις 10.45 το πρωί (τοπική ώρα), με την αστυνομία να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείει το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Algemeen Dagblad, ότι ο ένοπλος άνδρας είχε στοχεύσει πρώτα μια γυναίκα στο τραμ και έπειτα πυροβόλησε άλλους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.
Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είπε πως είχαν σημειωθεί πυροβολισμοί σε διάφορες τοποθεσίες, χωρίς να επεκταθεί. Αντιτρομοκρατικές μονάδες απέκλεισαν ένα σπίτι στην Ουτρέχτη, μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση. Το σπίτι, στη λεωφόρο Τρούμαν, το οποίο παρέμεινε αποκλεισμένο για αρκετές ώρες πιστεύεται πως κάποια κατοικία που σχετίζεται με τον δράστη, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για συλλήψεις.
Οι Αρχές αύξησαν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο ανώτατο: Τα σχολεία της περιοχής έκλεισαν ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας. Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ μετά το περιστατικό ενώ πρόσθετες δυνάμεις περιφρουρούσαν τα τεμένη.
Η αστυνομία της Ουτρέχτης ανακοιίνωσε πως ένα κόκκινο Renault Clio καταδιώχθηκε λίγο πριν το αιματηρό περιστατικό και τελικά εντοπίστηκε αργότερα σε άλλο δρόμο, σε απόσταση 4,3 χιλιομέτρων.
Μετά την σύλληψη του 37χρονου καταζητούμενου, το επίπεδο συναγερμού έπεσε από το 5 στο 4.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) ο δήμαρχος της Ουτρέχτης γνωστοποίησε πως ήρθη η εντολή προς τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους.
«Το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν τρομοκρατικά κίνητρα πίσω από αυτή τη θανατηφόρα επίθεση» υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.
«Στις αναφορές στα (κοινωνικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης βλέπουμε πληροφορίες σχετικά με πιθανά άλλα κίνητρα για το συμβάν. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν αποκλείεται τίποτα αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε η Αστυνομία της Ουτρέχτης, με ανάρτησή της στο twitter.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των τραυματιών αρχικά είχε εκτιμηθεί σε εννέα από τον δήμαρχο, όμως στη συνέχεια μειώθηκε σε πέντε από την τοπική αστυνομία.
«Στην Ουτρέχτη υπήρξαν πυροβολισμοί σε διάφορες τοποθεσίες» είπε ο Πίτερ Γιάαπ Άαλμπερσμπεργκ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σε συνέντευξη Τύπου. «Πολλά είναι ακόμα ασαφή σε αυτή τη φάση, και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να εξακριβώσουν ποια είναι τα δεδομένα. Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι πως ο δράστης είναι ασύλληπτος».
Ο Ααλμπερσμπεργκ, που είπε ότι η επίθεση «φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση», αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια επί του αριθμού των τραυματιών ή την κατάστασή τους και δεν επιβεβαίωσε θανάτους.
«Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε τραμ και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ελικόπτερα είναι επί σκηνής και δεν έχουν γίνει συλλήψεις» είχε πει νωρίτερα ο Γιουστ Λανσάγκε, εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του και ματαίωσε τις εβδομαδιαίες συνομιλίες του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Η χώρα μας σήμερα έχει τραυματιστεί. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς εξετάζουν τι ακριβώς συνέβη» δήλωσε ο Ρούτε.
Και πρόσθεσε: «Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους [...] Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία. Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ.», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας εξέδωσαν κοινή γραπτή δήλωση, με την οποία εξέφρασαν την θλίψη τους αλλά και την συμπόνοια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων.
«Βίαιες πράξεις, όπως αυτές, είναι εντελώς απαράδεκτες. Συνιστούν παράβαση σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και στην οποία επικρατεί η ελευθερία και η ανεκτικότητα» τόνισαν, μεταξύ άλλων.
Η Ουτρέχτη, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, με πληθυσμό περίπου 340.000 κατοίκων, είναι γνωστή για τα γραφικά κανάλια της και τον μεγάλο πληθυσμό φοιτητών της. Οι φόνοι με όπλα είναι σπάνιοι εκεί, όπως και αλλού στην Ολλανδία.
Το «χτύπημα» αυτό ήρθε τρεις ημέρες μετά την εκτέλεση 50 ανθρώπων από Αυστραλό εθνικιστή, που άνοιξ πυρ σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ένδειξεις για οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων.
Διεθνής καταδίκη
Τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στην Ολλανδία εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τα συλληπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Τη νέα πράξη βίας καταδίκασαν αξιωματούχοι από όλη την Ευρώπη. Την θλίψη τους αλλά και τη συμπαράστασή τους στον λαό της Ολλανδίας εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιλάνι, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ κ.ά.
(με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN, Skynews, ΑΠΕ)