Το καλοκαίρι μπορεί να έχει μπει για τα καλά, ωστόσο οι ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται αδιαλείπτως, και σε συνεργασία με δυνάμεις και μέσα συμμαχικών χωρών.
Ασκήσεις με την SNMG2
Την Δευτέρα 3 Ιουλίου και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘA, διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) 4 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με το αντιτορπιλικό HMS DUNCAN του Ηνωμένου Βασιλείου, την καναδική φρεγάτα HMCS FREDERICTON και την ιταλική φρεγάτα ITS CARABINIERE της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας και αεροπορικής προσβολής από διαφορετικές κατευθύνσεις, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.
Επίσης, το Σάββατο διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) FGS RHEIN, επίσης της SNMG2, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για μεταφορά αντικειμένων, ενώ στο πλαίσιο της δραστηριότητας ο Διοικητής της SNMG 2 TASK UNIT 01 Captain Thorsten Mathesius, επέβη στο ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ συνοδευόμενος από τον Έλληνα σύνδεσμο του επιτελείου.
Επιχειρησιακή Αξιολόγηση SOLTG της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ από την ASOFCOM
Από την Τρίτη 27 έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα Αττικής η αξιολόγηση (evaluation) καθώς και η πιστοποίηση (validation) του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), εν όψει της έναρξης ετοιμότητάς του ως τμήμα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ [NATO Response Force - 24 (NRF - 24)] από 01 Ιανουαρίου 2024.
Η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με κριτήρια NATO SOFEVAL (Special Operations Force Evaluation), περιελάμβανε την προώθηση - εγκατάσταση του Τμήματος σε Προωθημένη Βάση Επιχειρήσεων και την εκτέλεση αποστολών Στρατιωτικής Υποβοήθησης (Military Assistance - MA), Ειδικής Επιτήρησης - Αναγνώρισης (Special Reconnaissance - SR) και Άμεσων Επιθετικών Επιχειρήσεων (Direct Action - DA), καθώς και αντιμετώπιση επιδιδόμενων επεισοδίων ημέρα και νύχτα.
Η αξιολόγηση του SOLTG, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της στοχοθεσίας της Συμμαχίας που αφορά στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του Τμήματος Αξιολογήσεων της ASOFCOM, καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το SOLTG ως «Επιχειρησιακά Έτοιμο - Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ), ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η διάκριση αυτή «αντανακλά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το Πνεύμα Μονάδος και τη συνέπεια που διακρίνει το προσωπικό της ΔΕΠ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύτιμη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς της με στόχο την μετεξέλιξη και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.) – ΔΕΕ».
«Η ανωτέρω επιτυχής αξιολόγηση, η οποία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας σε πολλαπλά επίπεδα και συνέχεια της αντίστοιχης Εθνικής Αξιολόγησης, εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ για δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών ΔΕΕ, που θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές εθνικής ισχύος και σηματοδοτεί την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής».
Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχή διαδικασία Νατοϊκής αξιολόγησης Ελληνικού Τμήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την πρώτη να αφορά στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) ως προς την δυνατότητα ανάληψης αποστολών SOLTG.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε παράλληλα η Εθνική Αξιολόγηση του Special Operations Air Task Unit (SOATU) της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της ΔΕΠ επίσης με κριτήρια ΝΑΤΟ SOFEVAL, καθώς και η αξιολόγηση 2 Τμημάτων Special Operations Task Units (SOTUs) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Ομάδα Αξιολόγησης.
CWIX 23
Από την Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση «Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination eXercise - CWIX 23» στην έδρα του Joint Force Training Centre (JFTC) του ΝΑΤΟ στο Bydgoszcz της Πολωνίας στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ.
Η «CWIX 23» διεξάγεται από το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση και είναι τύπου «Technical Interoperability Verification and Validation (IV & V) Exercise», ενώ αποσκοπεί στην εξέταση, επικύρωση και επαλήθευση της διαλειτουργικότητας μεταξύ συμμαχικών συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής. Στην Άσκηση, η οποία διευθύνεται από το Supreme Allied Commander Transformation (SACT)/ CWIX Senior Management Group (SMG) συμμετείχε προσωπικό από 34 κράτη, ενώ 7 κράτη συμμετείχαν με παρατηρητές. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 10 Αξιωματικοί Επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΑ και 11 στελέχη του NRDC-GR με φυσική παρουσία, καθώς και 2 τεχνικοί δικτύων του ΓΕΣ διαδικτυακά.
«Η εν λόγω άσκηση, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της, έχει σχεδιαστεί για να επιλύει προκλήσεις διαλειτουργικότητας μέσω του ελέγχου των συστημάτων επικοινωνίας και πληροφοριών του NATO και των αντίστοιχων εθνικών, στοχεύοντας επίσης στην προαγωγή της καινοτομίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού, διαδικασιών και τεχνολογίας, προκειμένου να συνδράμει στη λήψη απόφασης μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΣΑΛΑΜΙΣ-02/23
Την Τρίτη 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας - Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που οριοθετείται από το FIR Λευκωσίας, η άσκηση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ - 02/23», υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου. Σκοπός της Άσκησης ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Search and Rescue (SAR) και συνέβαλε στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητάς τους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με την φρεγάτα ΨΑΡΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης.
Platinum Wolf 23
Από την Πέμπτη 15 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση με την ονομασία «PLATINUM WOLF 23» στο Πεδίο Ασκήσεων «BOROVAC» στην Σερβία πλησίον της στρατιωτικής βάσης «SOUTH».
Στην «PLATINUM WOLF 23» συμμετείχαν δυνάμεις από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σλοβενία. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Κρούσης 18 ανδρών της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ», καθώς και 2 Αξιωματικοί Επιτελείς στο επιτελείο διεξαγωγής της άσκησης.
Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) όπως η λειτουργία σημείων ελέγχου, επιχειρήσεις απομόνωσης και έρευνας, επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, εκτέλεση περιπόλων και προστασία δυνάμεων, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.