Ένταση ανατολικά της Κρήτης: Αναφορές περί παραβίασης χωρικών υδάτων από τουρκική φρεγάτα

Εξηγήσεις ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ΠΝ

Προβληματισμό για την πορεία των ελληνοτουρκικών προκαλούν νέες αναφορές περί εντάσεων ανατολικά της Κρήτης: Όπως μετέδωσε το Open, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικό πολεμικό σκάφος φέρεται να παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης, στο Κάβο Σίδερο, κοντά στη Ναυτική μας βάση στο Κυριαμάδι. Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να μην ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Ωστόσο επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη, καλούμε τη κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και να απαντήσει επισήμως: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα παραπάνω δημοσιεύματα;

Τι ακριβώς συνέβη στη περιοχή; Ποια ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;».

Παράλληλα, υπήρξε τη Δευτέρα μπαράζ παραβιάσεων, με 22 τουρκικά μαχητικά, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος CN-235 να προβαίνουν σε 17 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας και κυκλοφορίας, ενώ σημειώθηκαν και 7 εμπλοκές.

Στο μεταξύ, εντολή για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έδωσε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, τονίστηκε η καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, τόνισε στους ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Γενικότερα, μιλώντας, προβληματισμούς για την πορεία των ελληνοτουρκικών μετά από ένα κατά τα άλλα ήρεμο καλοκαίρι προκάλεσαν οι νέες εντάσεις, που αφορούν στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» κατά τη διάρκεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης για τον αγωγό East Med.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών» δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως, αν υποβαλλόταν σχετικό αίτημα, θα εξεταζόταν.

Για «επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας» κατηγόρησε από πλευράς του την Ελλάδα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ως προς το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Οκτάι είπε πως το δόγμα θα υποστηριχτεί μέχρι τέλους, υποστηρίζοντας πως «περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριζαν, σχετικά με τις έρευνες του «Nautical Geo» και τη σχετική Navtex, πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη και προστατέψει και υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ενάντια σε «τέτοιες παράνομες, επιθετικές και προκλητικές απόπειρες, στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων και αρχών που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο». Επίσης, αποδοκίμασαν αυτές που χαρακτήρισαν ως «αβάσιμες» αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ περί παρεμπόδισης από τουρκικά σκάφη των ερευνών με σκοπό τη χαρτογράφηση μιας πιθανής διαδρομής για τον EastMed.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Open, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet Daily News, Daily Sabah

Δημοφιλή