Εντείνεται η κρίση αερίου στην Ευρώπη κατόπιν κυρώσεων από τη Ρωσία

H Gazprom είπε ότι δεν θα κάνει εξαγωγές αερίου μέσω Πολωνίας και του αγωγού Yamal- Europe.
Sean Gallup via Getty Images

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.

«Εφαρμόστηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Η πίεση στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές για προμήθειες αερίου αυξήθηκε την Πέμπτη μετά τις κυρώσεις από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκές θυγατρικές και τη διακοπή από πλευράς της Ουκρανίας της διέλευσης αερίου από μία οδό διέλευσης αερίου, στέλνοντας τις τιμές προς τα πάνω.

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις αργά την Τετάρτη κυρίως σε ευρωπαϊκές θυγατρικές της Gazprom, μεταξύ των οποίων η Gazprom Germania. Επίσης επέβαλε κυρώσεις στο πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με τις εταιρείες που επηρεάζονται, ούτε μπορούν να συμμετέχουν στην προμήθεια ρωσικού αερίου.

Οι οντότητες που περιλαμβάνονται σε μια λίστα εταιρειών που επηρεάζονται, η οποία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, σε μεγάλο βαθμό εδρεύουν σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι μέλη της ΕΕ.

Η Γερμανία, κορυφαίος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, είπε πως κάποιες θυγατρικές της Gazprom Germania δεν λάμβαναν αέριο λόγω των κυρώσεων, μα αναζητούν εναλλακτικές.

Στην επίμαχη λίστα περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας, στο Ρέχντεν της Κάτω Σαξονίας, με χωρητικότητα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, την οποία διαχειρίζεται η Astora, καθώς και τη Wingas, η οποία είπε ότι θα συνέχιζε να λειτουργεί μα θα ήταν εκτεθειμένη σε ελλείψεις. Σημειώνεται πως οι ροές αερίου προς τη Γερμανία συνεχίζονται μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η EuRoPol Gaz, στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του Yamal, ανήκει στην πολωνική PGNiG και τη Gazprom. Αν και η Πολωνία (μαζί με τη Βουλγαρία) αποκόπηκε από τις προμήθειες ρωσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα, καθώς δεν συμμορφώθηκε σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμών, ήταν σε θέση να αντιστρέψει τη ροή στον Yamal για να παίρνει αέριο από τη Γερμανία.

Οι ολλανδικές τιμές αερίου στο hub TTF αυξήθηκαν κατά 20% το πρωί της Πέμπτης.

Σημειώνεται πως η Μόσχα ανακοίνωσε τις κυρώσεις την ημέρα μετά τη διακοπή ροής σε μια μεγάλη οδό διέλευσης αερίου προς την Ευρώπη από την Ουκρανία, που κατηγόρησε για παρεμβάσεις τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Ήταν η πρώτη φορά που διαταράσσονται εξαγωγές που γίνονταν μέσω της Ουκρανίας από τότε που άρχισε η εισβολή. Το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης διαχειρίζεται περίπου το 8% των ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, και η Ουκρανία πρότεινε οι ροές να αναδρομολογηθούν μέσω ενός εναλλακτικού σημείου διέλευσης, της Σούτζα.

Το πρωί της Πέμπτης οι ροές μέσω της Σούτζα είχαν πέσει στα 53 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, από 70 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με ουκρανικά δεδομένα. Ωστόσο η Κομισιόν τόνισε πως η διακοπή δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για τις προμήθειες αερίου της ΕΕ. Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται σύγχυση μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών αερίου σχετικά με το σχέδιο πληρωμών με ρούβλια που επέβαλε η Μόσχα τον Μάρτιο.

Την πάγια θέση της ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επανέλαβε από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δημοφιλή