Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Νάπολη: Περίτεχνο ρωμαϊκό μωσαϊκό βρέθηκε μέσα στη θάλασσα (Εικόνες)

Η περιοχή είναι πλέον ένα δημοφιλές σημείο καταδύσεων, προσφέροντας ευκαιρίες για να δείτε βυθισμένα ερείπια.
Parco Archaeologico Campi Flegrei

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα περίτεχνο ρωμαϊκό μωσαϊκό στον βυθό της Νάπολης. Το μαρμάρινο δάπεδο ήταν κάποτε τοποθετημένο στην είσοδο μιας ρωμαϊκής βίλας στη Baiae που αποτελούσε τόπο απόδρασης για την ελίτ της Ρώμης.

Η αρχαία λουτρόπολη Baiae ήταν δημοφιλής κατά την ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και φιλοξενούσε κατοικίες που ανήκαν στον Ιούλιο Καίσαρα και τον αυτοκράτορα Νέρωνα.

Η Baiae υπήρξε ακμάζον θέρετρο κοντά στο σημαντικό εμπορικό λιμάνι Portus Julius και στη βάση του στρατιωτικού στόλου Capo Miseno, αλλά εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης της περιοχής αυτοκρατορικά λουτρά, πολύτιμα ψηφιδωτά, αγάλματα και μαρμάρινα δάπεδα βρέθηκαν κάτω από το νερό, αναφέρει το CNN.

Για την προστασία όλων αυτών, το 2002 δημιουργήθηκε το Αρχαιολογικό Θαλάσσιο Πάρκο της Baiae, με απαράμιλλη ιστορική και πολιτιστική αξία.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει και το περίπλοκο μαρμάρινο δάπεδο μιας ρωμαϊκής βίλας. Σε αντίθεση με το μωσαϊκό δάπεδο, όπως αυτό που αποκαλύφθηκε πέρυσι, η ομάδα δυτών από το CSR Restauro Beni Culturali και το Naumacos Underwater Archaeology and Technology εντόπισε ένα σπανιότερο και πιο ακριβό ψηφιδωτό, ένα opus sectile.

Ο τοπικός δήμαρχος Josi Gerardo Della Ragione χαρακτήρισε το εύρημα «καταπληκτικό» σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Η περιοχή είναι πλέον ένα δημοφιλές σημείο καταδύσεων, προσφέροντας ευκαιρίες για να δείτε βυθισμένα ερείπια.

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε ξανά από τον Raimondo Baucher, έναν Ιταλό πιλότο της πολεμικής αεροπορίας και πρωτοπόρο στις καταδύσεις, ο οποίος εντόπισε τοίχους, κολόνες και δρόμους μια μέρα που πετούσε χαμηλά πάνω από τη θάλασσα. Οι φωτογραφίες του Baucher προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά το 1959 ο εξοπλισμός καταδύσεων και η τεχνολογία της θαλάσσιας αρχαιολογίας δεν επαρκούσαν για να ξεκινήσουν ανασκαφές.

Η Baiae χάθηκε στη θάλασσα μεταξύ του 3ου και του 5ου αιώνα μ.Χ., καθώς υπόγειοι θάλαμοι μάγματος προκάλεσαν την πτώση του περιβάλλοντος εδάφους, μια διαδικασία γνωστή ως βραδυσεισμική δραστηριότητα.

Σήμερα, το υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βουτήξουν, να κολυμπήσουν με εξοπλισμό δύτη ή να ακολουθήσουν προκαθορισμένες διαδρομές μέσα σε βάρκα και να δουν τη βυθισμένη ρωμαϊκή πόλη.

Δημοφιλή