Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΝΔ για την ΠΓΔΜ. Τι συμβαίνει στα Σκόπια

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΝΔ για την ΠΓΔΜ. Τι συμβαίνει στα Σκόπια
Jovep305 via Getty Images

Έντονη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκάλεσε το Σάββατο η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί θέματος δεδηλωμένης εφόσον ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης ως προς το θέμα της επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ο κύριος Μητσοτάκης είναι καιρός να σοβαρευτεί και να καταλάβει, ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό», επισημαίνει και προσθέτει: «Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Η ΝΔ απάντησε υπενθυμίζοντας στους κκ Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην Κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση.

«Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην Κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης» τονίζει το γραφείο Τύπου του κόμματος σε ανακοίνωσή του.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε μέσω Twitter τα εξής: «Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι’αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση».

Τι συμβαίνει στα Σκόπια

Κινητικότητα υπάρχει και στην ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεβ, να δηλώνει πως «παραιτούμαι από το να θεωρώ την “Μακεδονία” τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου».

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση για το όνομα που θα διαφυλάσσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Μόνο μέσω αμοιβαίας προσπάθειας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξεύρεση λύσης», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατά την οποία συναντήθηκε ο Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές, δεν υπάρχει πρόταση. Ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για να μην διακινδυνεύσει την επιτυχία της διαδικασίας.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος τόσο λόγω της προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησής του, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός όσο από αυτό που αισθάνεται «σαν προθυμία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και από τις συναντήσεις με τον Ν. Κοτζιά αλλά και από τη συζήτηση που είχα με τον Αλ. Τσίπρα και τους κυβερνητικούς πολιτικούς γενικά στην Ελλάδα».

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου , υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε ο Ζάεβ στη συνέντευξη και υπογράμμισε πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την ”Μακεδονία” τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου , που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία...».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας , πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα , μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες. Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο , επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του» είπε ο Ζάεβ.

Στο μεταξύ, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξελέγη νέος αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αυτού, που διεξήχθη στην κωμόπολη Βαλάντοβο.

Υπέρ του Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του VMRO-DPMNE ψήφισαν 376 σύνεδροι, ενώ 52 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Ο Μίτσκοσκι, 40 ετών, διαδέχεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πανωλεθρία του δεξιού αυτού κόμματος στις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο.

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος κηρύχθηκε από το συνέδριο επίτιμος πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στην ομιλία του κατηγόρησε στελέχη του κόμματος του για «υπονομευτική δράση», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσε την βασική αιτία για την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές.

Ο Γκρούεφσκι υπήρξε αρχηγός του VMRO-DPMNE επί 14 συναπτά έτη, ενώ το διάστημα 2006-2016 διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Μετά την απώλεια της εξουσίας αλλά και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την παραίτησή του.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή