Μια γερμανική χειροβομβίδα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου ανακαλύφθηκε σε φορτίο με πατάτες που είχαν εισαχθεί από τη Γαλλία και προορίζονταν για ένα εργοστάσιο τσιπς του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η χειροβομβίδα, η οποία βρέθηκε το Σάββατο, στο εργοστάσιο Calbee Snacks, εξουδετερώθηκε χωρίς προβλήματα.
«Η χειροβομβίδα ήταν σε ασταθή κατάσταση επειδή ήταν απασφαλισμένη, αλλά δεν είχε εκραγεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αστυνόμος Ουίλφρεντ Ουόνγκ Χο-χον.
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει πυροτεχνουργούς να τοποθετούν τη χειροβομβίδα σ′ έναν υπόνομο πριν την ανατινάξουν.
Είχε πλάτος οκτώ εκατοστά και ζύγιζε ένα κιλό.
Η αστυνομία δεν διευκρίνισε την ακριβή γεωγραφική προέλευση του φορτίου με τις πατάτες.
Σύμφωνα με ιστορικούς, η χειροβομβίδα είχε εγκαταλειφθεί στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου σε χαράκωμα, που έγινε στη συνέχεια χωράφι με πατάτες και φαίνεται πως τη μάζεψαν μαζί με τις πατάτες.
«Αν ήταν καλυμένη με λάσπη, είχε σίγουρα εγκαταλειφθεί από στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε στη South China Morning Post ο Ντέιβ Μάκρι, ειδικός στη στρατιωτική ιστορία στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Το χαράκωμα στη συνέχεια γέμισε χώμα και έγινε χωράφι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία της πρώην βρετανικής αποικίας έχει να αντιμετωπίσει παλιά πυρομαχικά, όμως πρόκειται συνήθως για βόμβες που είχαν ρίξει οι Αμερικανοί σ′ αυτό το έδαφος που στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου είχε πέσει στα χέρια των Ιαπώνων.
Πέρυσι τρεις βόμβες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου βρέθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, οι δύο από τις οποίες σε ένα εργοτάξιο κατασκευής νέας γραμμής του μετρό στην κεντρική συνοικία Ουάν Σάι.
Δεν είναι σπάνιο περιπατητές ή εργάτες να πέφτουν πάνω σε βόμβες ή σε πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπήρξε το θέατρο βίαιων μαχών ανάμεσα στην Ιαπωνία και τους συμμάχους από την ιαπωνική εισβολή του Δεκεμβρίου 1941 έως την απελευθέρωση της πόλης το καλοκαίρι του 1945.
Το έδαφος του Χονγκ Κονγκ είχε σαρωθεί με βόμβες από τους Αμερικανούς το 1941, κατά την έναρξη της εκστρατείας του Ειρηνικού.
(Με πληροφορίες από BBC)