Εντοπίστηκε το πιο απομακρυσμένο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα

Λέγεται «Φαράουτ» και κινείται πιο αργά από κάθε άλλο πλανήτη
Firstpost

Το πιο μακρινό σώμα που παρατηρήθηκε ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι ενώ εξαιτίας της απόστασής του, του έδωσαν το όνομα «Φαράουτ» (Απομακρυσμένο). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απόστασή του από το πιο λαμπρό άστρο του ηλιακού μας συστήματος είναι 120 με 130 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας.

Η φωτεινότητα του VG18 υποδηλώνει, σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρονομίας, Δρ. Σκοτ Σέπαρντ, πως το σώμα έχει διάμετρο περίπου 500 χλμ., ενώ πιθανότατα είναι σφαιρικός και νάνος πλανήτης. Η απόχρωσή του είναι ροζ, κάτι που σηματοδοτεί πως η επιφάνειά του είναι γεμάτη πάγο.

Business Insider UK

«Όταν είδα για πρώτη φορά το σώμα, παρατήρησα πως κινούνταν τόσο αργά, ήταν η πιο αργή κίνηση που είχα ποτέ δει. Έτσι αποφάσισα πως του ταιριάζει και το όνομα “Φαράουτ”», είπε ο Σέπαρντ. Η ανακοίνωση για το νέο εύρημα έγινε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Η ανακάλυψή του έγινε αρχικά από το ιαπωνικό τηλεσκόπιο «Σουμπαρού», διαμέτρου οκτώ μέτρων, στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης, ενώ ακολούθησαν παρατηρήσεις για επιβεβαίωση από το Μαγγελανικό τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Λας Καμπάνας της Χιλής.

«Δεν ξέρουμε πολλά ακόμα γι′ αυτό. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το εντοπίσαμε τον προηγούμενο μήνα. Από τη φωτεινότητά του καταλήξαμε στο μέγεθος του, γνωρίζουμε επίσης το χρώμα του, ενώ θεωρούμε πως η επιφάνειά του είναι καλυμμένη από πάγο», έσπευσε να σημειώσει ο Σέπαρντ.

Le HuffPost

Τον Οκτώβριο η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός άλλου πολύ μακρινού σώματος στο ηλιακό μας σύστημα, του «Γκόμπλιν» (πιο επίσημα «2015 TG387») σε απόσταση 80 αστρονομικών μονάδων.

Ο «Φαράουτ» κινείται με τόσο αργούς ρυθμούς που υπολογίζεται πως θα χρειαστεί περισσότερα από 1.000 χρόνια για να πραγματοποιήσει ταξίδι γύρω από τον ήλιο.

«Το 2018 VG18 είναι πολύ πιο απομακρυσμένο και πιο αργό από οποιοδήποτε άλλο παρατηρούμενο αντικείμενο του ηλιακού συστήματος, οπότε θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να καθοριστεί πλήρως η τροχιά του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Σέπαρντ.

Δημοφιλή