Η χώρα μας θα αρχίσει να φέρνει εργάτες από την Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι για να αναλάβουν προσωρινές αγροτικές εργασίες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Μετανάστευσης.
Οπως αναφέρει το Reuters, μετά από μια δεκαετία κακουχιών, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 3% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%.
Όμως, η έξοδος των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η συρρίκνωση του πληθυσμού και οι αυστηροί μεταναστευτικοί κανόνες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό χιλιάδων θέσεων εργασίας στη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και άλλους τομείς.
Σ′ αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας θα δεχτεί περίπου 5.000 εποχιακούς εργάτες γης στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2022 που υπέγραψε με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου,η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Ήδη έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024. Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με το Reuters, το μεταναστευτικό αποτελεί εδώ και καιρό ένα διχαστικό ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά το σχέδιο είχε κερδίσει ευρεία υποστήριξη από ομάδες εργοδοτών που επιθυμούν να βρουν εργαζόμενους.
Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εργασίας Χασάν Σεχάτα στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα και δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους για την απόκρουση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους αξίζει αναγνώρισης επειδή σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τις μεταναστευτικές ροές από τις βόρειες ακτές της μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη από το 2016.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε φέτος ένα πακέτο χρηματοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και μια αναβαθμισμένη σχέση με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που περνούν από τη Βόρεια Αφρική.
Ομάδες δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τη δυτική υποστήριξη προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ήρθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία αφού ηγήθηκε της ανατροπής του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Αιγύπτου.
Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε μια σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, εστιάζοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.