Κατά 30% αυξήθηκε στις ΗΠΑ το ποσοστό των θανάτων που μπορούν να αποδοθούν άμεσα στο αλκοόλ, κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε ήδη αποκαλύψει ότι ο συνολικός αριθμός τέτοιων θανάτων αυξήθηκε το 2020 και το 2021. Τώρα, δύο αναφορές από το CDC μας παρέχουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ομάδες στις οποίες σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων και τις πολιτείες που αγγίζουν τα υψηλότερα σκορ.
Έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, επικεντρώθηκε σε περισσότερα από δώδεκα είδη θανάτων oι οποίοι οφείλονταν εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση αλκοόλ. Στα παραδείγματα συγκαταλέγονται η ηπατική ή παγκρεατική ανεπάρκεια, η δηλητηρίαση, η στέρηση, καθώς και ορισμένες άλλες ασθένειες. Πέρυσι μάλιστα, οι θάνατοι από τις παραπάνω ασθένειες πέρυσι έφτασαν τους 52.000, ενώ το 2019 άγγιζαν τους 39.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό τέτοιων θανάτων είχε ήδη αυξηθεί κατά 7% μέσα στις δύο δεκαετίες που προηγήθηκαν της πανδημίας.
Το 2020, οι θάνατοι εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 26%, με περίπου 13 θανάτους ανά 100.000 Αμερικανούς. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στο πέρας τουλάχιστον 40 ετών.
Τέτοιοι θάνατοι είναι περίπου δυόμιση φορές πιο συχνοί στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Επίσης, το ποσοστό είναι υψηλότερο για άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών.
Πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε ένα ευρύτερο φάσμα θανάτων που θα μπορούσαν να συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες, οι πτώσεις και ο καρκίνος.
Eτησίως προκύπτουν περισσότεροι από 140.000 από αυτή την ευρύτερη κατηγορία θανάτων που σχετίζονται έμμεσα με το αλκοόλ, με βάση δεδομένα από το 2015 έως το 2019.
Η μελέτη διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι ένας στους οκτώ θανάτους μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ, ηλικίας 20 έως 64 ετών ήταν θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ, με το Νέο Μεξικό να αποτελεί την πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που οφείλονται στο αλκοόλ.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χρόνιους κινδύνους όπως ο καρκίνος του ήπατος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση αλκοόλ από έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια ή γενετικές ανωμαλίες, ενώ το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα για το ένα τρίτο των σοβαρών πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων.
Και τα δυσάρεστα νέα δεν σταματούν εκεί. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με πολλούς τρόπους, θέτει σε κίνδυνο και τους γύρω μας, όπως για παράδειγμα όταν οδηγούμε σε κατάσταση μέθης ή προκαλούμε καυγάδες μέσα στη μέση του δρόμου.
Πηγή: apnews.com