Οι κάκτοι saguaro της Αριζόνα, σύμβολο της Δύσης στις ΗΠΑ, γέρνουν, χάνουν τα «χέρια» τους και σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτουν στη γη, εξατίας των ρεκόρ υπερβολικής ζέστης στην πολιτεία.
Οι κάκτοι βασίζονται στις καλοκαιρινές βροχές των μουσώνων, αυτές όμως δεν ήρθαν ποτέ λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, δοκιμάζοντας έτσι την ικανότητα των «γιγάντων» της ερήμου να επιβιώνουν στην άγρια φύση, καθώς και σε πόλεις με θερμοκρασίες άνω των 43 Κελσίου για 25 συνεχόμενες ημέρες στο Φοίνιξ, σύμφωνα με την επιστήμονα Τάνια Ερνάντεθ.
«Αυτά τα φυτά είναι προσαρμοσμένα σε αυτή τη ζέστη, αλλά κάποια στιγμή η υψηλή θερμότητα πρέπει να σταματήσει και να έρεθει η βροχή», είπε η Ερνάντεθ, μία ερευνήτρια στον Βοτανικό Κήπο της Ερήμου 140 στρεμμάτων (57 εκταρίων) του Φοίνιξ, το οποίο έχει πάνω από τα 2/3 όλων των ειδών κάκτων, συμπεριλαμβανομένων των saguaro που μπορούν να μεγαλώσουν τόσο που να ξεπερνάνε τα 40 πόδια (12 μέτρα).
Οι φυσιολόγοι των φυτών στον κήπο του Φοίνιξ μελετούν πόση θερμότητα μπορούν να αντέξουν οι κάκτοι. Μέχρι πρόσφατα πολλοί πίστευαν ότι τα φυτά αυτά ήταν τέλεια προσαρμοσμένα στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Το κύμα καύσωνα της Αριζόνα όμως έρχεται να αμφισβητήσει αυτές τις υποθέσεις.
Οι κάκτοι έχουν ανάγκη να «κρυώσουν» τη νύχτα ή μέσα από τη βροχή και την ομίχλη. Εάν αυτό δεν συμβεί, υφίστανται εσωτερική ζημιά. Τα φυτά που υποφέρουν τώρα από παρατεταμένη, υπερβολική ζέστη μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να πεθάνουν, είπε η Ερνάντεθ.
Σε αυτή την πόλη που είναι ένα αστικό θερμικό νησί, οι κάκτοι μελετώνται διότι μιμούνται τις υψηλότερες θερμοκρασίες που τα φυτά στην άγρια φύση αναμένεται να αντιμετωπίσουν λόγω των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τα ευρήματα μέσα από την μελέτη αυτή θα φανούν σίγουρα χρήσιμα.