Η ψήφιση στην Γερουσίας του νομοσχεδίου που προστατεύει τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών όσο και των διαφυλετικών αναβλήθηκε για μετά την 8η Νοεμβρίου, δηλαδή μετά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών, καθώς οι διαπραγματεύσεις που έγιναν σε επίπεδο Κογκρέσου δεν εξασφάλισαν επαρκή στήριξη από πλευράς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ώστε να είναι βέβαιο πως ο νόμος θα εγκρινόταν.
Η νέα καθυστέρηση διέλυσε τις ελπίδες των υποστηρικτών του νομοσχεδίου που είχαν ζητήσει άμεση δράση την άμεση έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η απόφαση ήρθε μετά από εβδομάδες συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ μιας μικρής ομάδας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που εξέτασαν πιθανές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο προκειμένου να κερδίσουν τις ψήφους τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνων που θα το υπερψήφισαν μαζί 48 Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητους.
Η Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ το 2019 εκτιμούσε πως υπήρχαν 543.000 νοικοκυριά, παντρεμένων ζευγαριών του ίδιου φύλου και 469.000 νοικοκυριά με ανύπαντρους συντρόφους του ίδιου φύλου που συζούσαν.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» που δεν υπήρχαν τουλάχιστον 10 από τους συνολικά 50 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές που να ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο εκπρόσωπος του, Τζάστιιν Γκούντμαν πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Σούμερ ωστόσο είναι «100% αφοσιωμένος» στην ψήφιση του νομοσχεδίου φέτος. Ο Σούμερ ήλπιζε να διοργανώσει μια πρώτη διαδικαστική ψηφοφορία για τη νομοθεσία τη Δευτέρα.
Οι γερουσιαστές που ηγούνται των διαπραγματεύσεων σε δήλωση τους αναφέρουν πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο. «Είμαστε βέβαιοι ότι όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Γερουσία για ψήφιση, θα έχουμε τη δικομματική υποστήριξη για να το εγκρίνουμε », δήλωσαν οι Δημοκρατικοί Τάμμυ Μπόλντγουιν και Κίρστεν Σινέμα όπως και οι Ρεπουμπλικάνοι Σουζαν Κόλλινς, Ρομπ Πόρτμαν και Τομ Τιλλις.
Νωρίτερα, ο Μπόλτγουιν είχε πει στους στους δημοσιογράφους πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Η Τζόνι Madison, προσωρινή πρόεδρος της οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων LGBT, Human Rights Council, ζήτησε να τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση ψήφιση «το συντομότερο δυνατό», χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση απογοητευτική.
«Η ισότητα στο θέμα του γάμου - τόσο για τα LGBTQ+ όσο και για τα διαφυλετικά ζευγάρια - δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα κομματικό ζήτημα και το να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο αποτελεί προσβολή για τα εκατομμύρια των οικογενειών που πλήττονται», ανέφερε σε δήλωσή της.
Η σκέψη πίσω από την καθυστέρηση είναι ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα αισθάνονται πιο ελεύθεροι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο καθώς οποιαδήποτε αντίδραση από τους ψηφοφόρους τους δεν είχε πιθανότατα τόσο μεγάλη σημασία σε δύο χρόνια που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.
«Αν πιστεύουν ότι αυτό βελτιώνει τις πιθανότητές για υπερψήφιση, είναι δικαίωμά τους», σχολίασε από την πλευρά του ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, προσθέτοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η αποτυχία της Γερουσίας να κερδίσει επαρκή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους ήρθε αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς στα μέσα Ιουλίου είχε δώσει το πράσινο φως με την υποστήριξη μάλιστα 47 Ρεπουμπλικάνων.
Ο Σούμερ φρόντισε να δώσει στους διαπραγματευτές - και στους αμφιταλαντευόμενους Ρεπουμπλικάνους - τον χώρο που χρειάζονταν για να συντάξουν ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να περάσει, αντί απλώς να αναγκάσει τους γερουσιαστές να καταγράψουν υπέρ ή κατά.
Τις τελευταίες ημέρες, μία μικρή ομάδα γερουσιαστών και το επιτελείο τους εργάστηκαν σε μια τροπολογία που αποσκοπούσε να απαντήσει σε ανησυχίες που διατυπώθηκαν περί «θρησκευτικής ελευθερίας» από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.
Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου είπαν ότι το πραγματικό εμπόδιο ήταν ότι απλώς δεν υπήρχαν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πρόθυμοι να υποστηρίξουν οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο, ειδικά έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν θέλουν να ψηφίσουν για την ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπινων όντων και για το δικαίωμα να παντρευτείς το άτομο που αγαπάς», είπε η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν στους δημοσιογράφους μόλις άκουσε για την αναβολή της ψηφοφορίας.
Η ώθηση για τη θέσπιση ομοσπονδιακού νόμου που να αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων προέκυψε αφού ο συντηρητικός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Κλάρενς Τόμας έγραψε τον περασμένο Ιούνιο ότι η ίδια λογική που οδήγησε το Δικαστήριο να άρει τη προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει και την επανεξέταση προηγούμενης απόφασής του για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων ζευγαριών.
Νωρίς, ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ ήταν ένας από τους πολλούς Ρεπουμπλικάνους που έλεγαν ότι δεν υπήρχε ανάγκη για ένα νομοσχέδιο που προστατεύει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών αφού το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει από το 2015 ότι το δικαίωμα αυτό είναι εγγυημένο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως το 2015, ήταν σαφώς λιγότερο συντηρητικό από το σημερινό. Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας φοβούνται ότι η καθυστέρηση - η δεύτερη σε δύο μήνες - θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της υποστήριξης προς αυτό, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.