Σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα απαγορεύεται πλέον η κατασκευή εγκαταστάσεων «προηγμένης τεχνολογίας» στην Κίνα για 10 χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η απόφαση έρχεται ως μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου που κοστολογείται στα 50δισ. δολάρια όπως αναφέρει το BBC με στόχο την οικοδόμηση και ενδυνάμωση της τοπικής βιομηχανίας. Αυτό τη στιγμή που επιχειρηματικοί όμιλοι πιέζουν για περισσότερη κρατική υποστήριξη σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα ενώ είναι αντιμέτωποι και με την παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ που έχει επιβραδύνει την παραγωγή.
Όπως εξήγησε η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο αναλύοντας τον Νόμο για τα Τσιπ και τις Επιστήμες (Chips and Science Act), για μια περίοδο 10 ετών όσοι λαμβάνουν κρατικά κεφάλαια δεν θα τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν στην Κίνα ούτε θα μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής σε αυτή ενώ έθεσε και θέμα εθνικής ασφάλειας.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως «Οι εταιρείες που λαμβάνουν χρήματα μπορούν μόνο να επεκτείνουν τα ήδη υπάρχοντα, λειτουργικά εργοστάσιά τους στην Κίνα για να εξυπηρετήσουν την κινεζική αγορά».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εγκλωβιστεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για το εμπόριο και την τεχνολογία.
Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε νόμο που δεσμεύει 280 δισ. δολάρια για την ”παραγωγή” υψηλής τεχνολογίας και την επιστημονική έρευνα, εν μέσω φόβων ότι η χώρα χάνει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα έναντι της Κίνας.
Ο νόμος περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες που ανοίγουν εργοστάσια κατασκευής τσιπ για υπολογιστές στις ΗΠΑ.
Η χώρα παράγει σήμερα περίπου το 10% -έναντι 40% το 1990-της παγκόσμιας προσφοράς ημιαγωγών, οι οποίοι είναι βασικοί για πάρα πολλά προϊόντα: από αυτοκίνητα μέχρι κινητά τηλέφωνα.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο για τους ημιαγωγούς, λέγοντας πως θυμίζει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».
Στο μεταξύ, ορισμένοι κατασκευαστές τσιπ στις ΗΠΑ ήδη βιώνουν τον αντίκτυπο των περιορισμών από πλευράς της Ουάσιγκτον στην πώληση αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Nvidia και η AMD ενημερώθηκαν από τις αμερικανικές αρχές πως πρέπει να σταματήσουν την πώληση τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.
Πηγή: BBC