Σ′ ένα αρκετά παράξενο όσο και τραγικό περιστατικό στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, δύο άνδρες πέθαναν αφού εισέπνευσαν σπόρια από περιττώματα νυχτερίδας, γνωστά ως γκουανό, καθώς σχεδίαζαν να τα χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα για την καλλιέργεια κάνναβης.
Η σπάνια λοίμωξη των πνευμόνων, που ταυτοποιήθηκε ως ιστοπλάσμωση, αποδείχθηκε θανατηφόρα παρά τις ιατρικές προσπάθειες, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases.
Η πηγή της μόλυνσης
Ο πρώτος άνδρας, ηλικίας 59 ετών, είχε αγοράσει γκουανό νυχτερίδας στο διαδίκτυο, ελπίζοντας να το χρησιμοποιήσει ως φυτικό λίπασμα. Ο δεύτερος, ηλικίας 64 ετών, είχε συλλέξει το γκουανό από τη μολυσμένη από νυχτερίδες σοφίτα του σπιτιού του. Και οι δύο άνδρες σκόπευαν να αξιοποιήσουν τα φημισμένα οφέλη του ως «superfood» για την ανάπτυξη των φυτών, μια πρακτική που συχνά εφαρμόζεται στην καλλιέργεια κάνναβης.
Δυστυχώς, χωρίς να το γνωρίζουν, εκτέθηκαν στο Histoplasma capsulatum, έναν επιβλαβή μύκητα που βρίσκεται συνήθως στα περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών. Τα σπόρια αυτά όταν εισπνέονται, προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Και οι δύο άνδρες εμφάνισαν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως χρόνιο βήχα, υψηλό πυρετό, σοβαρή απώλεια βάρους και δηλητηρίαση στο αίμα. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε γρήγορα, με αποκορύφωμα την αναπνευστική ανεπάρκεια. Παρά τις αντιμυκητιασικές θεραπείες και την ιατρική περίθαλψη, κανένας από τους δύο άνδρες δεν επέζησε.
Η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη εξάπλωση της ιστοπλάσμωσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποτε περιοριζόταν στις κοιλάδες των ποταμών Οχάιο και Μισισιπή, πλέον η μυκητιασική λοίμωξη εμφανίζεται ευρέως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ αναφέρονται ετησίως ένα έως δύο κρούσματα ανά 100.000 άτομα.
Οι κίνδυνοι από το γκουανό νυχτερίδας και η έλλειψη ευαισθητοποίησης
Το γκουανό νυχτερίδας έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των καλλιεργητών κάνναβης λόγω των πλεονεκτημάτων του για την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ακατάλληλος χειρισμός του γκουανό ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Τον περιστατικό που αναφέραμε υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και αυστηρά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.
«Είναι ζωτικής σημασίας η ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας όσο και του κοινού. Τα εμπορικά λιπάσματα που περιέχουν γκουανό νυχτερίδας θα πρέπει να ελέγχονται για Histoplasma capsulatum πριν φτάσουν στην αγορά», αναφέρεται στην έκθεση.