Δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, επιδίκασε αποζημίωση 1,5 εκατομμύριων δολαρίων σε δύο δίδυμες που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή σε ιατρική σχολή. Το δικαστήριο συμφώνησε ότι «έχουν γενετική προδιάθεση να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο».
Ήταν το 2017 όταν η Κέιλα και η Κέλι Μπινιγχάμ κατέθεσαν μήνυση δυσφήμισης εναντίον της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ένα χρόνο αφότου η σχολή ισχυρίστηκε ότι συνεργάζονταν στη διάρκεια μιας εξέτασης, ανέφερε το Insider.
Οι δυο αδελφές κάθονταν στο ίδιο τραπέζι, αλλά «ήμασταν περίπου ενάμιση μέτρο μακριά», δήλωσε η Κέλι, εξηγώντας ότι δεν μπορούσαν να δουν η μία την άλλη επειδή εμπόδιζαν οι οθόνες τους.
Δύο εβδομάδες μετά το τεστ, η σχολή κατηγόρησε τις δίδυμες αδελφές για αντιγραφή, αναφέρει η New York Post.
«Το μυαλό μου έτρεχε. Έκλαιγα με λυγμούς και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μας συνέβαινε αυτό», είπε η Κέιλα για το γεγονός ότι έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον της σχολικής επιτροπής. «Δεν υπάρχει τρόπος να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου όταν σε κατηγορούν για κάτι που δεν έκανες», πρόσθεσε.
Οι αδελφές ενημερώθηκαν ότι ένας καθηγητής που παρακολουθούσε τις εξετάσεις τους από απόσταση υποψιάστηκε ότι συνεργάζονταν και είπε σε μια επιτηρήτρια να τις «προσέχει» περισσότερο.
Η επιτηρήτρια ανέφερε ότι παρατήρησε τις δυο φοιτήτριες να κουνάνε επανειλημμένα τα κεφάλια τους σαν να αντάλλασσαν σήματα - και είπε ότι η μία από αυτές είχε «γυρίσει» ένα φύλλο χαρτί ώστε να το βλέπει η άλλη.
«Απλώς γνέφαμε σε μια ερώτηση η καθεμιά στην οθόνη της. Δεν υπήρχε κανένα σινιάλο», δήλωσε η Κέιλα, προσθέτοντας ότι «δεν κοίταξαν ποτέ η μία την άλλη».
Όπως είπε, πολύς κόσμος παρατηρούσε συχνά πόσο «απίστευτα παρόμοια» συμπεριφέρονταν και ότι δεν είχαν «δίδυμη τηλεπάθεια» και «μυστική γλώσσα».
Η Κέλι είπε στο συμβούλιο ότι μαζί με την αδελφή της είχαν εντυπωσιακά παρόμοιες ακαδημαϊκές βαθμολογίες από την πρώτη τάξη και ότι το σκορ τος στο SAT [τυποποιημένο τεστ για την εισαγωγή στα αμερικανικά κολέγια] ήταν πανομοιότυπες.
Παρά τις εκκλήσεις τους, οι δυο αδελφές κρίθηκαν ένοχες για αντιγραφή, αλλά αθωώθηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Είπαν όμως ότι η φήμη τους είχε ήδη σπιλωθεί.
«Σε όλο το πανεπιστήμιο κυκλοφόρησαν κουτσομπολιά και φήμες ότι ήμασταν ανέντιμες», λέει η Κέλι, προσθέτοντας ότι τα επιζήμια σχόλια έφτασαν να διαδοθούν σε όλες τις ΗΠΑ.
Οι δύο αδελφές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη σχολή αργότερα εκείνη τη χρονιά «μετά από σύσταση του πρύτανη, λόγω του πόσο εχθρική είχε γίνει», είπε η Κέιλα.
Τελικά κατέληξαν να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να γίνουν γιατροί και αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη νομική.
Το 2017, οι δύο αδελφές κατέθεσαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της σχολής - την οποία κέρδισαν τον περασμένο μήνα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης στο Τσάρλεστον, ο δικηγόρος τους παρουσίασε στους ενόρκους τους σχεδόν πανομοιότυπους ακαδημαϊκούς τους φακέλους.
Ένας καθηγητής είπε επίσης στην επιτροπή ότι οι δυο αδελφές είχαν δώσει ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις σε ένα διαγώνισμα που είχε επιβλέψει και στο οποίο κάθονταν η μία απέναντι από την άλλη.
Και μια ψυχολόγος που ειδικεύεται στη συμπεριφορική γενετική και τη μελέτη διδύμων κατέθεσε ότι θα είχε εκπλαγεί μόνο αν οι δίδυμες «δεν είχαν καταλήξει με τις ίδιες βαθμολογίες».
«Γνωρίζαμε την αλήθεια. Δεν επρόκειτο να υποχωρήσουμε και να αφήσουμε να καταστραφεί η φήμη μας», τονίζει η Κέιλα. «Χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να χτίσεις μια φήμη».
Η Νάνσι Σεγκάλ, η οποία ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης Διδύμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και κατέθεσε στη δίκη, περιέγραψε την «πολύ στενή εμπλοκή» των διδύμων.
«Έχουν γενετική προδιάθεση να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», είπε στο Insider. «Έχουν μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο και είναι φυσικοί σύντροφοι στο ίδιο περιβάλλον», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν ένας είδος κατανόησης που υπερβαίνει αυτό που συνήθως θεωρούμε στενή σχέση».
Επιπλέον τόνισε πως οι δίδυμοι φοιτητές κατηγορούνται συχνά για αντιγραφή λόγω της ομοιότητας της σκέψης και της συμπεριφοράς τους.
Όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, οι 31 ετών σήμερα αδελφές κρατούσαν η μία το χέρι της άλλης.
«Ήταν η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μας», λέει η Κέιλα, που με την αδελφή της εργάζονται στο ίδιο δικηγορικό γραφείο. «Ζούσαμε με αυτό για έξι χρόνια και επιτέλους αποκαταστάθηκαν όλα».
Οι δύο γυναίκες τώρα εργάζονται στο ίδιο δικηγορικό γραφείο και θέλουν να αντιμετωπίσουν αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση σαν τις δικές τους.