ΗΠΑ: Η Γέλεν προειδοποιεί για «συνταγματική κρίση» αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για το χρέος

″Είναι δουλειά του Κογκρέσου να το κάνει αυτό. Αν δεν το κάνει, θα έχουμε μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή που θα είναι δική μας ευθύνη”.
via Associated Press

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε την Κυριακή αυστηρή προειδοποίηση ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει ”συνταγματική κρίση”, η οποία θα έθετε επίσης υπό αμφισβήτηση την πιστοληπτική ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Γέλεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί έως τις αρχές Ιουνίου, οπότε, όπως είπε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να στερηθεί μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνουν ”με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού”, δήλωσε η Γέλεν στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς όρους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο που θα αύξανε το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το μέτρο περιελάμβανε σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία, στις οποίες αντιτίθενται ο Μπάιντεν και οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί.

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να συναντηθεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ και κορυφαίους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για να συζητήσουν το θέμα.

″Είναι δουλειά του Κογκρέσου να το κάνει αυτό. Αν δεν το κάνει, θα έχουμε μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή που θα είναι δική μας ευθύνη”, δήλωσε η Γέλεν.

″Και δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να εξετάσουμε αν ο πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει χρέος. Αυτό θα ήταν μια συνταγματική κρίση”, πρόσθεσε η Γέλλεν, υπονοώντας την οριοθέτηση των εξουσιών της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει σταθερά ότι δεν θα διαπραγματευτεί για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά θα συζητήσει περικοπές στον προϋπολογισμό μετά την ψήφιση ενός νέου ορίου. Το Κογκρέσο έχει συχνά συνδυάσει την αύξηση του ορίου χρέους με άλλα μέτρα προϋπολογισμού και δαπανών.

Η Ουάσινγκτον θέτει τακτικά ένα όριο στον ομοσπονδιακό δανεισμό. Επί του παρόντος, το ανώτατο όριο ισούται περίπου με το 120% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Το χρέος έφθασε αυτό το ανώτατο όριο τον Ιανουάριο και το Υπουργείο Οικονομικών έχει διατηρήσει τις υποχρεώσεις ακριβώς εντός του ορίου, αλλά μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αναγκαστεί να σταματήσει εντελώς τον δανεισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντέιμο έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα για τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “The Sunday Show” του MSNBC.

″Η χρεοκοπία είναι καταστροφική για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Αντέιμο. ”Εάν επρόκειτο να αθετήσουμε το χρέος μας, θα είχε τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια”.

Δημοφιλή