ΗΠΑ: Εμπλοκή Θρησκείας και Πολιτικής

Το κίνημα NAR θεωρεί τον Τραμπ ως πολεμιστή ενάντια σε ένα λεγόμενο δαιμονικά ελεγχόμενο –και ως εκ τούτου διεφθαρμένο– «βαθύ κράτος».
Φωτογραφία αρχείου Οκτώβριος 2024 Λατινοαμερικάνοι ηγέτες προσεύχονται με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου Οκτώβριος 2024 Λατινοαμερικάνοι ηγέτες προσεύχονται με τον Ντόναλντ Τραμπ
via Associated Press

Αν ξέρεις να σαλπάρεις το πλοίο σου στη θάλασσα του Θεού
Ω, τι ευλογία θα ήταν να βυθιστείς σ’ αυτήν!
Silesius[1]

Ένα αυξανόμενο κίνημα πιστεύει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει έναν πνευματικό πόλεμο ενάντια στις δαιμονικές δυνάμεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε σε ομιλία του ότι ο λόγος που «ο Θεός μου χάρισε τη ζωή» ήταν για να «αποκαταστήσει την Αμερική στο μεγαλείο της».

Διάφορα θρησκευτικά κινήματα επιδιώκουν να διαμορφώσουν και να ελέγξουν την αμερικανική κοινωνία: ένα από αυτά είναι η Νέα Αποστολική Μεταρρύθμιση, ή NAR, οι οπαδοί της οποίας πιστεύουν ότι διεξάγουν μια πνευματική μάχη για τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το NAR είναι παρακλάδι του προτεσταντικού χριστιανικού ευαγγελισμού. Οι υποστηρικτές του NAR ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν θεϊκή καθοδήγηση στην ανασυγκρότηση της σύγχρονης κοινωνίας με βάση τις χριστιανικές πνευματικές πεποιθήσεις.

Το 2015, περίπου 3 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί παρευρέθηκαν σε εκκλησίες που ήταν ανοιχτά μέρος του NAR. Ορισμένοι μελετητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ενεργών οπαδών του NAR μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς το κίνημα μπορεί να περιλαμβάνει μέλη προτεσταντικών χριστιανικών εκκλησιών που δεν ευθυγραμμίζονται άμεσα με το κίνημα NAR.

Το NAR εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο θεολόγος C. Peter Wagner έκανε δημοφιλή τον όρο «New Apostolic Reformation». Ο Βάγκνερ υποστήριξε ότι ο Θεός δημιουργούσε σύγχρονους αποστόλους και προφήτες που θα οδηγούσαν τον Χριστιανισμό στην αναμόρφωση της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι ρίζες της Νέας Αποστολικής Μεταρρύθμισης μπορούν να εντοπιστούν στο ευρύτερο χαρισματικό κίνημα που βλέπει τις πνευματικές δυνάμεις ως ενεργό μέρος της καθημερινής ζωής. Αυτή η άποψη δεν διαχωρίζει την ιερή εμπειρία από την κανονική καθημερινότητα. Για το πολύ μεγαλύτερο δίκτυο χαρισματικών Χριστιανών και Πεντηκοστιανών κινημάτων που τονίζουν την προσωπική σχέση με τον Θεό, ο κόσμος είναι γεμάτος από την ενεργό παρουσία του Αγίου Πνεύματος, από πνευματικά χαρίσματα και από άμεσες θεϊκές εμπειρίες.

Κεντρικό στοιχείο του NAR είναι η πεποίθηση ότι οι χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να είναι η κύρια πηγή πολιτιστικής και πολιτικής εξουσίας στην Αμερική. Οι υποστηρικτές του NAR υποστηρίζουν ότι επίλεκτοι ηγέτες λαμβάνουν άμεση αποκάλυψη από τον Θεό, καθοδηγώντας την κατεύθυνση των εκκλησιών, διεξάγοντας πνευματικό πόλεμο ενάντια σε δαιμονικές επιρροές, που πιστεύουν ότι διαφθείρουν τη συμπεριφορά ατόμων και εθνών.

Το NAR υποστηρίζει μια ιεραρχική δομή στην οποία οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι κατέχουν εξουσία στην κοινωνία. Οι υποστηρικτές του NAR πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια καθαρή και αληθινή μορφή αυτού που πιστεύουν ότι είναι μια κοινωνία που κυβερνάται από θεία καθοδήγηση και αυστηρή προσκόλληση στις βιβλικές ιδέες, επομένως, οι χριστιανοί ηγέτες του NAR που κατέχουν εξουσία μέσω μιας κυβέρνησης συνδεδεμένης με το θεϊκό θέλημα, είναι απαραίτητη για την προώθηση του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Οι οπαδοί του NAR πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε πνευματικό πόλεμο, ο οποίος περιλαμβάνει προσευχές και ενέργειες που στοχεύουν στην καταπολέμηση των αντιληπτών δαιμονικών επιρροών στην κοινωνία. Αυτή η πρακτική συχνά περιλαμβάνει τον εντοπισμό «οχυρών» του κακού, γύρω από πολιτιστικά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομοφυλόφιλων, τα δικαιώματα των τρανς και ο ακτιβισμός LGBTQ+, και η εργασία για την εξάλειψή τους. Το NAR τονίζει ότι οι Χριστιανοί θα πρέπει να περιμένουν να δουν θαυματουργά σημάδια, όπου έκτακτα γεγονότα, όπως η επιβίωση του Τραμπ από μια απόπειρα δολοφονίας, εξηγούνται μόνο ως θεϊκή παρέμβαση. Πολλοί ηγέτες και οπαδοί του NAR υποστηρίζουν τον Τραμπ, θεωρώντας τον ως μια θεϊκά διορισμένη προσωπικότητα που θα διευκόλυνε τους στόχους του NAR για την κοινωνική ανασυγκρότηση, πιστεύοντας ότι επιλέχθηκε από τον Θεό για να εκπληρώσει ένα προφητικό πεπρωμένο.

Θεωρούν τον Τραμπ ως πολεμιστή ενάντια σε ένα λεγόμενο δαιμονικά ελεγχόμενο –και ως εκ τούτου διεφθαρμένο– «βαθύ κράτος», ευθυγραμμιζόμενο με την έμφαση του NAR σε εναν πνευματικό πόλεμο.

Καπέλα που γράφουν "Θεός, όπλα και Τραμπ" και "Ο Ιησούς είναι ο σωτήρας μου, ο Τραμπ είναι ο πρόεδρός μου"
Καπέλα που γράφουν "Θεός, όπλα και Τραμπ" και "Ο Ιησούς είναι ο σωτήρας μου, ο Τραμπ είναι ο πρόεδρός μου"
via Associated Press

Για τους ευαγγελιστές του NAR, οι προεδρικές εκλογές ερμηνεύονται μέσα από μια χριστιανική αποκαλυπτική ρητορική. Σε αυτή τη ρητορική ο ένας υποψήφιος είναι μια δύναμη για το καλό, ένας πολεμιστής για τον Θεό –ο Τραμπ– και ο άλλος καθοδηγείται από δαιμονικές δυνάμεις όπως η Χάρις. Η νίκη του Τραμπ το 2024 θεωρείται ως μια κρίσιμη στιγμή πνευματικού πολέμου όπου οι δυνάμεις του Θεού νικούν τις δυνάμεις του κακού.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του, το NAR αντιμετωπίζει ουσιαστική κριτική. Πολλές κύριες χριστιανικές εκκλησίες υποστηρίζουν ότι οι διδασκαλίες του κινήματος αποκλίνουν από την παραδοσιακή χριστιανική ορθοδοξία. Οι επικριτές τονίζουν την κατάχρηση εξουσίας από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ο Θεός κατευθύνει τις πράξεις τους και την πιθανότητα κατάχρησης εξουσίας από εκείνους που διεκδικούν αποστολικούς ρόλους.

Η αγκαλιά στον Τραμπ εγείρει ανησυχίες σχετικά με το συνδυασμό ευαγγελικής πίστης και πολιτικής φιλοδοξίας, γι’ αυτό οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη του NAR στον Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ευαγγελίου, δίνοντας προτεραιότητα στην πολιτική εξουσία έναντι της πνευματικής ακεραιότητας. Τα γεγονότα γύρω από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ περιέπλεξαν περαιτέρω αυτή τη σχέση, εκθέτοντας τους πιθανούς κινδύνους από τη σύγχυση των θρησκευτικών πεποιθήσεων με την κομματική πολιτική.

Επιπλέον, η έμφαση του NAR στον πνευματικό πόλεμο και η ιδέα της ανάληψης του ελέγχου της κοινωνίας έχουν εγείρει ανησυχίες άλλων χριστιανικών ομάδων σχετικά με τις δυνατότητές του να καλλιεργείς μια νοοτροπία «εμείς εναντίον των άλλων», οδηγώντας έτσι σε αυξημένη πόλωση εντός της κοινωνίας.

Η Νέα Αποστολική Μεταρρύθμιση αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη, συνδυάζοντας χαρισματικές πρακτικές με έντονη έμφαση στην πολιτική και τον πολιτισμικό μετασχηματισμό. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με το ότι η κοινωνία πρέπει να ξαναφτιάχνεται με βάση τη θρησκευτική θεολογία˙ προς το παρόν, οι θεμελιώδεις απόψεις του κινήματος NAR σχετικά με τη θρησκεία και την κυβέρνηση έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους περισσότερους Αμερικανούς.

[1] Γερμανός κληρικός, ποιητής, μυστικιστής (1624-1677)

Δημοφιλή