Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο που προβλέπει στενότερους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, εξοργίζοντας την Κίνα, που θεωρεί την νήσο επαρχία της που έχει αποσκιρτήσει.
Το νομοσχέδιο, που είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, θα ερχόταν σε εφαρμογή το Σάββατο το πρωί, ακόμη αν ο Τραμπ δεν το είχε υπογράψει, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την επιβολή δασμών που εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος να επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές και το κάλεσμα του στην Κίνα να μειώσει την μεγάλη εμπορική ανισορροπία με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν η Ουάσιγκτον έχει στηριχθεί στο Πεκίνο για να βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ επαναδιατύπωσε την αντίθεση του Πεκίνου στο νομοσχέδιο και παρότρυνε τις ΗΠΑ να τηρήσουν την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» και να διακόψουν τις ανταλλαγές αξιωματούχων με την Ταϊβάν.
Με ανακοίνωσή της μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου από τον Τραμπ, η κινέζικη πρεσβεία ανέφερε ότι άρθρα του νομοσχεδίου «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της ενιαίας Κίνας, το πολιτικό θεμέλιο των κινεζικο-αμερικανικών σχέσεων».
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της με αυτό και τη σθεναρή αντίθεσή της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σταματήσουν να επιδιώκουν οποιεσδήποτε επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, ή τη βελτίωση των σημερινών σχέσεων με κάθε ουσιαστικό τρόπο».
Παρότι επισήμως οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, έχουν δεσμευτεί διά νόμου να την υπερασπιστούν και είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων των ένοπλων δυνάμεων της νήσου.
Ο Ντάγκλας Παλ, που διετέλεσε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν από το 2002 έως το 2006, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτε στην πραγματικότητα, καθώς δεν είναι δεσμευτικό. Οι αμερικανικές κυβερνήσεις είχαν ήδη τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέπουν τις επισκέψεις ανώτερων Ταϊβανέζων αξιωματούχων και τις επισκέψεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων και αξιωματικών του στρατού στην Ταϊβάν, δήλωσε.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από το Κογκρέσο, ορίζει πως η πολιτική της Ουάσινγκτον εφεξής θα είναι να γίνονται επίσημες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων κάθε επιπέδου στην Ταϊβάν, αλλά και επισκέψεις Ταϊβανέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ με «συνθήκες σεβασμού» για να συναντώνται με ομολόγους τους.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)