ΗΠΑ: Kαταγγελίες πως το σύστημα υγείας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες εξέτασης του κορονοϊού

Την ώρα που οι ασθενείς ξεπερνούν τους 1.700.
Bill Clark via Getty Images

Επτά εβδομάδες έχουν περάσει από την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το πρόβλημα των επιπλέον μολύνσεων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς σήμερα, σε ολόκληρη την χώρα, να ξεπερνούν τους 1.700.

«Το σύστημα πραγματικά δεν είναι προσανατολισμένο σε αυτό που χρειαζόμαστε τώρα. Θέλουμε αμεσότητα και τα τεστ αργούν πολύ. Ως ένα σημείο αποτύχαμε, ας το παραδεχτούμε», σχολιάζει ο Αντονι Φαουτσί, διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι πολίτες δεν μπορούν εύκολα να κάνουν την εξέταση για να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό και ότι το αμερικανικό σύστημα εξέτασης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.

Ο Φαουτσί πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθούν και άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αν το επιτάσσει η εξέλιξη της επιδημίας.

Η ομάδα του Φαουτσί υπολογίζει πως από την Παρασκευή θα μπορεί να επεξεργάζεται στα εργαστήρια περίπου 20.000 αποτελέσματα τη μέρα. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στον συνδυασμό δημοσιευμένων πληροφοριών και ιστορικών εκτιμήσεων από κυβερνητικά, ιδιωτικά και ακαδημαϊκά εργαστήρια.

Όπως όμως και να ’χει, η προσπάθεια των ΗΠΑ είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλα έθνη.

Η Νότια Κορέα, που έχει πολύ λιγότερο πληθυσμό όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει την δυνατότητα για εξέταση 15.000 ατόμων την μέρα.

Ο επικεφαλής των νοσοκομειακών γιατρών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, σημείωσε ότι οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα δοκιμών μεγάλης ποσότητας ικανά να επεξεργάζονται χιλιάδες δείγματα κάθε φορά.

Αντίθετα, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα αμερικανικά κρατικά και τοπικά εργαστήρια απαιτεί από τους τεχνικούς να επεξεργάζονται χειροκίνητα κάθε δείγμα σε μικρές παρτίδες, μερικές φορές 100 ή λιγότερες ανά ημέρα.

Bill Clark via Getty Images

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μέχρι σήμερα στην χώρα είχαν καταγραφεί 36 θάνατοι.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 42 Πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια.

Στο μεταξύ, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην πολιτική του καριέρα και οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι η αντίδραση του Λευκού Οίκου, αλλά και το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία θα έχουν επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, τις οποίες ο ίδιος χρησιμοποίησε ως θετικό δείγμα της πολιτικής του, βυθίστηκαν χθες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα που έκανε από το Οβάλ Γραφείο προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Αμερικανούς και υποσχόμενος ένα πακέτο κινήτρων για την αμερικανική οικονομία, ενώ εξήγγειλε επίσης μία απαγόρευση 30 ημερών στα ταξίδια των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

Patsy Lynch/MediaPunch/IPx

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ανακοινώθηκαν αργά από μία κυβέρνηση η οποία για αρκετές εβδομάδες υποβάθμιζε τους κινδύνους από την εξάπλωση της Covid-19, ενώ ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 39 Αμερικανοί.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη (τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης την Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

(Με πληροφορίες από NYT, HuffPost)

Δημοφιλή