ΗΠΑ: Ο Τζεφ Μπέζος μέχρι το 2024 θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην σελήνη

«Είναι καιρός να επιστρέψουμε στη σελήνη και αυτή την φορά να μείνουμε».
ASSOCIATED PRESS

Τζεφ Μπέζος εναντίον Ίλον Μασκ: η διαστημική κόντρα των δισεκατομμυριούχων και των εταιρειών τους (Blue Origin και Space X αντίστοιχα) περνάει σε νέο ανώτερο επίπεδο.

Ο Μπέζος -ο θεωρούμενος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο- παρουσίασε σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον το φυσικό ομοίωμα μιας νέας μεγάλης και λαμπερής σεληνιακής ακάτου, της Blue Moon, με την οποία σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη έως το τέλος του 2024, ακριβώς όπως είναι ο φιλόδοξος -και για πολλούς υπεραισιόδοξος- στόχος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του προέδρου Τραμπ.

Η NASA δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πώς θα πετύχει αυτό το στόχο και ποιο σκάφος θα επιλέξει για να στείλει ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι, συνεπώς η Blue Origin μπορεί να αποτελέσει βασικό εταίρο της, αν και μπορεί να υπάρξουν άλλοι ανταγωνιστές όπως η Lockheed Martin, η οποία τον προηγούμενο μήνα επίσης αποκάλυψε ότι έχει σχέδια για μια νέα σεληνιακή άκατο. Η NASA αναπτύσσει ήδη τον μεγάλο πύραυλο Space Launch Systems (SLS) και τη διαστημική κάψουλα Orion.

Ο Μπέζος αποκάλυψε ότι η εταιρεία του εργάζεται πάνω στη Blue Moon εδώ και τρία χρόνια. «Είναι καιρός να επιστρέψουμε στη Σελήνη και αυτή τη φορά να μείνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας, δημιουργός της Amazon και της Blue Origin, που ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα απασχολεί 2.600 εργαζόμενους. Η νέα επανδρωμένη άκατος προσελήνωσης θα είναι το πρώτο βήμα για μια μονιμότερη σεληνιακή παρουσία.

Η επαναχρησιμοποιούμενη Blue Moon, που έχει ύψος περίπου διώροφου κτιρίου, θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερα μικρά ρομποτικά ρόβερ και αστροναύτες, καθώς επίσης να θέτει σε τροχιά σεληνιακούς δορυφόρους. Θα τροφοδοτείται με υδρογόνο, θα είναι ικανή να μεταφέρει φορτίο έως 6,5 τόνων και σχεδιάζεται να εκτοξευθεί πάνω σε ένα πύραυλο New Glenn της Blue Origin, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να είναι έτοιμος το 2021. Πριν την πρώτη επανδρωμένη πτήση, η Blue Moon θα δοκιμασθεί σε μη επανδρωμένη αποστολή.

Ο Μπέζος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τις ιδέες του για άντληση νερού από τα αποθέματα πάγου στο φεγγάρι, καθώς και την παραγωγής ηλιακής ενέργειας πάνω στη επιφάνεια του. Παρουσίασε επίσης ένα απώτερο όραμα για τη μεταφορά εκατομμυρίων ανθρώπων και πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων (ακόμη και βιομηχανικών) στο διάστημα, δημιουργώντας μεγάλες διαστημικές αποικίες σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το New Scientist.

Παρόλο που τα διαστημικά σχέδια του Μπέζος φαίνονται να συμβαδίζουν με αυτά του προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χωνεύει τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, τον οποίο έχει κοροϊδευτικά αποκαλέσει «Τζεφ Μπόζο», εν μέρει επειδή ο τελευταίος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος μισεί. Αν επανεκλεγεί του χρόνου ο Τραμπ, το 2024 θα είναι το τελευταίο πλήρες έτος της δεύτερης προεδρίας του.

Εκτός από τη Σελήνη, ο Μπέζος έχει και άλλα διαστημικά σχέδια. Παράλληλα με τον βαρέων βαρών πύραυλο New Glenn, αναπτύσσει ένα μικρότερο πύραυλο, τον New Sheppard, για μικρά υποτροχιακά ταξίδια διαστημικού τουρισμού, που θα αρχίσουν φέτος.

Ο Ίλον Μασκ, από την πλευρά του, έχει εστιάσει την προσοχή του απευθείας στον ’Αρη και έχει υποσχεθεί ότι σε λίγα χρόνια η Space X θα στείλει εκεί ανθρώπους - μια υπόσχεση που φαντάζει υπερφιλόδοξη.

Φέτος τον Ιούλιο η NASA θα γιορτάσει την 50ή επέτειο από την ιστορική αποστολή «Απόλλων 11», με την οποία οι πρώτοι άνθρωποι περπάτησαν στη Σελήνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή