ΗΠΑ: Οι πρώτοι εκλεκτοί του Τζο Μπάιντεν για τη νέα κυβέρνηση

Επιβεβαίωσε ότι ο Αντονι Μπλίνκεν θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ASSOCIATED PRESS

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Δευτέρα τους αξιωματούχους που θα στελεχώσουν μια σειρά κρίσιμων υπουργείων και θέσεων συμβούλων στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αντονι Μπλίνκεν θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι, θα αναλάβει ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, ένδειξη του πόσο σημαντικό θεωρεί αυτό το θέμα ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος.

«Χρειάζομαι μια ομάδα που θα είναι έτοιμη από την πρώτη ημέρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ακόμη να παραδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Οι συνεργάτες του «είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι σε κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι καινοτόμοι και επινοητικοί», πρόσθεσε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει, επίσης, για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας τον ισπανόφωνο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ. Ο 60χρνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.

Την ίδια ώρα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Τζάνετ Γέλεν, την πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας. Την πληροφορία αυτή μετέφερε η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της απόφασης του Δημοκρατικού πολιτικού.

Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Μαγιόρκας είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS). Με την ιδιότητα αυτή επέβλεψε την εφαρμογή του προγράμματος DACA.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους «Ονειροπόλους», κυρίως νεαρούς ισπανόφωνους, γεννημένους στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Σχεδόν οι μισοί «Ονειροπόλοι» ζουν σήμερα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή