ΗΠΑ: Πέρασε 44 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε

Αλλά ο νόμος αρνείται να του δώσει πίσω όσα δικαιούται.
Facebook/Free Ronnie Long

Ο Ρόνι Λονφγκ πέρασε σε φυλακή της Βόρειας Καρολίνα 44 χρόνια της ζωής του για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ.

Τώρα σχεδιάζει να πολεμήσει έναν νόμο που λέει ότι το κράτος του οφείλει μόνο 750.000 δολάρια.

Ο Λονγκ, ο οποίος είναι αφροαμερικαμός, κατηγορήθηκε για βιασμό μιας λευκής γυναίκας το 1976. Μία επιτροπή ενόρκων, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από λευκούς, τον έκρινε ένοχο για βιασμό και διάρρηξη και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Αφού επέμενε για την αθωότητά του και πέρασε όλη την ζωή ασκώντας εφέσεις, τελικά αφέθηκε ελεύθερος από τη χάρη που του απένειμε ο κυβερνήτης της Πολιτείας τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Λονγκ είχε καταδικαστεί εσφαλμένα.

via AP

Από την καταδίκη του και μετά «μια σειρά από αποκαλύψεις έχουν φέρει στο φως ένα ενοχλητικό και εντυπωσιακό μοτίβο σκόπιμης αστυνομικής συγκάλυψης των αποδεικτικών στοιχείων», ανέφερε η δικαστής του Τέταρτου Εφετείου των ΗΠΑ, Στέφανι Τάκερ.

Λόγω της αθωότητας του, ο κρατικός νόμος ορίζει ότι ο Λονγκ, 65 ετών σήμερα, θα πληρώνεται για τον χρόνο που κρατήθηκε άδικα στη φυλακή 50.000 δολάρια ετησίως. Ωστόσο, το ποσό περιορίζεται στα 750.000 δολάρια μάξιμουμ. Στην περίπτωση του Λονγκ, αυτό σημαίνει ότι σταμάτησε να πληρώνεται μετά το 15ο έτος φυλάκισης.

«Ενώ είμαστε ευγνώμονες που ο Λονγκ έλαβε αποζημίωση 750.000 δολαρίων, το ποσό είναι εντελώς ανεπαρκές για να τον αποζημιώσει μετά την στέρηση περισσότερων από 44 ετών από την ελευθερία του», δήλωσε ο δικηγόρος του Τζέιμι Λάου.

«Ηταν σε ένα κελί όταν πέθαναν και οι δύο γονείς του, όταν ο γιος του είχε γενέθλια και αποφοίτηση. Εχασε τα πάντα αυτά τα 44 χρόνια, και σίγουρα αξίζει περισσότερα από όσα έχει λάβει».

Ο Λονγκ είπε στο CNN ότι ελπίζει να αλλάξει αυτόν τον νόμο και να πάρει αυτό που του αξίζει από μια Πολιτεία που πιστεύει ότι σκόπιμα τον έστειλε στη φυλακή.

«Ολα όσα συνέβησαν για να με βάλουν πίσω από τα κάγκελα ήταν σκόπιμα», δήλωσε ο Λόνγκ. «Πώς είναι η υπόθεσή μου ίδια με κάποιον που είναι απαλλαγμένος από το DNA του; Πώς μπορούν να λένε ότι η ζωή μου αξίζει μόνο 750.000 δολάρια; Δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει ανώτατο όριο στη ζωή ενός ατόμου», πρόσθεσε.

Ο Λάου συμφωνεί ότι ο νόμος πρέπει να επανεξεταστεί και να διορθωθεί επειδή ο Λονγκ δεν είναι ο μόνος που το συνέβη αυτό.

«Τουλάχιστον δύο άνδρες έχουν απαλλαγεί μετά από περισσότερα από 44 χρόνια φυλάκισης, γεγονός που υπογραμμίζει την ανεπάρκεια του καταστατικού αποζημίωσης», υπογράμμισε.

«Είναι επίσης καιρός να επανεξετάσουμε το καταστατικό αποζημίωσης στο σύνολό του, καθώς ο κυβερνήτης δεν πρέπει να έχει πλήρη εξουσία για το ποιος λαμβάνει και δεν λαμβάνει αποζημίωση. Πρέπει να καθιερωθεί μια διαδικασία αναθεώρησης που δεν είναι πολιτική, ώστε όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν καταδικαστεί εσφαλμένα να έχουν έχει μια δίκαιη ευκαιρία για αποζημίωση» συμπλήρωσε.

Ο Λονγκ είπε ότι από την απελευθέρωσή του και μετά η ζωή του αποτελεί μια μετάβαση και είναι ευτυχής που έχει ανθρώπους γύρω του να τον βοηθούν να φτάσει εκεί που θέλει να πάει.

Αγόρασε ένα από τα αυτοκίνητα των ονείρων του, το πρώτο αυτοκίνητο του εδώ και 50 χρόνια, μια Cadillac ενώ σχεδιάζουν με τη σύζυγό του να αγοράσουν ένα νέο σπίτι.

«Τώρα ζω, επέστρεψα ανάμεσα στους ζωντανούς. Είμαι μια ζωντανή μαρτυρία της δεύτερης ευκαιρίας», κατέληξε.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή