Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν — άλλοτε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ , ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 και σφοδρός επικριτής του προέδρου Τραμπ — απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο.
Ο Μακέιν υποβαλλόταν σε θεραπεία για γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, μετά τη διάγνωσή του τον Ιούλιο του 2017, και δεν είχε μεταβεί στο Καπιτώλιο το 2018. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα μέσα Απριλίου για μια λοίμωξη στο έντερο.
Την Παρασκευή, η οικογένεια του Μακέιν ανακοίνωσε ότι ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος εκπροσώπησε την Αριζόνα στην αμερικανική Γερουσία για 35 χρόνια, αποφάσισε να σταματήσει την θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν για το γλοιοβλάστωμα.
Συλλυπητήρια από Τραμπ και Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του γερουσιαστή Μακέιν.
«Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η σχέση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μακέιν ήταν εξαιρετικά τεταμένη τα τελευταία χρόνια, με τους δύο ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να συγκρούονται όλο και πιο συχνά δημόσια και να εκφράζονται ο ένας για τον άλλο με περιφρόνηση. Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μακέιν δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη: ζήτησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να μην παρευρεθεί στην κηδεία του.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα «πιο βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της συζύγου του Μισέλ Ομπάμα στην οικογένεια του Τζον Μακέιν.
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, ο ίδιος και ο Μακέιν μοιράζονταν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι «μια χώρα όπου τα πάντα είναι δυνατά — κι ότι η ιδιότητα του πολίτη είναι πατριωτικό μας καθήκον, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι για πάντα».
Ο Ομπάμα τόνισε ότι με τον Μακέιν «ανήκαμε σε διαφορετικές γενεές, προερχόμαστε από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, κι αναμετρηθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής», αλλά «μοιραζόμασταν, παρ′ όλες τις διαφορές μας, την πίστη σε κάτι υψηλότερο: τα ιδεώδη για τα οποία γενεές Αμερικανών και μεταναστών έδωσαν αγώνες, έδωσαν μάχες, θυσιάστηκαν».
«Ελάχιστοι ανάμεσά μας δοκιμάστηκαν με τον τρόπο που είχε δοκιμαστεί κάποτε ο Τζον, ή χρειάστηκε να δείξουν το θάρρος που έδειξε εκείνος. Αλλά όλοι μας (...) θα θέλαμε να βρίσκουμε το θάρρος να βάζουμε το ευρύτερο καλό πάνω από το δικό μας», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
Συλλυπητήρια από Πάιατ
Τα συλλυπητήριά του έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ενθυμούμενος τη «σοφία που μοιράστηκε ο γερουσιαστής Μακέιν κατά την καριέρα μου».
Ο Τζον Μακέιν γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1936 σε ένα Αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Παναμά. Ο πατέρας του ήταν στο Αμερικανικό Ναυτικού. Ο ίδιος, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία το 1958 και έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ως κρατούμενος πολέμου από τους Βιετκόνγκ. Κρατήθηκε από το 1967 μέχρι το 1973 ενώ τα βασανιστήρια που δέχθηκε του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες.
Η καριέρα του στο Ναυτικό έληξε το 1981. Ο Μακέιν, μετακόμισε στην Αριζόνα και μπήκε στην πολιτική. Το 1982 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπηρέτησε δύο θητείες. Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής, ενώ επανεξελέγη το 1992, το 1998, το 2004, το 2010 και το 2016. Αν και γενικά υπηρετούσε συντηρητικές αρχές, οι συχνές διαφωνίες του με την επίσημη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγιναν θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το 1989 το όνομά του ενεπλάκη σε ένα σημαντικό οικονομικό σκάνδαλο. Τα επόμενα χρόνια πρότεινε με επιτυχία οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και εργάστηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Βιετνάμ. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Πολέμου στο Ιράκ, και υποστήριζε πως ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το 2000 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά έχασε από τον Τζωρτζ Μπους. Το 2008 ήταν και πάλι υποψήφιος, αυτή τη φορά κερδίζοντας το χρίσμα για τη συμμετοχή του στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς έχασε στις εκλογές από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μακέιν, που ήταν γνωστός γιατί εξέφραζε πάντα τη γνώμη του χωρίς δισταγμούς, είχε συγκρουστεί έντονα τα δύο τελευταία χρόνια με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι ο Μακέιν «δεν ήταν ήρωας πολέμου» επειδή κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ επί 5,5 χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα ότι του ίδιου «του αρέσουν οι άνθρωποι που δεν αιχμαλωτίστηκαν».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa)