ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στην Ουκρανία για πλήγματα στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας

Τι αναφέρουν πηγές σε αμερικανικά ΜΜΕ
Εκτόξευση πυραύλου ATACMS (φωτογραφία αρχείου)
Εκτόξευση πυραύλου ATACMS (φωτογραφία αρχείου)
via Associated Press

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έδωσε για πρώτη φορά άδεια για χρήση αμερικανικών πυραύλων μακράς εμβέλειας από την Ουκρανία για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία, μεταδίδουν ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές ενημερωμένες για το θέμα.

Μια τέτοια απόφαση αποτελεί σημαντική αλλαγή πολιτικής από πλευράς των ΗΠΑ, εν όψει του τέλους της θητείας του Τζο Μπάιντεν και της ανάληψης καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και για ενδεχόμενο περιορισμό της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρναία.

Τα όπλα αυτά πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν ως απάντηση στην απόφαση της Βόρειας Κορέας να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία προς υποστήριξη των δυνάμεων του προέδρου Πούτιν, όπως ανέφερε μία πηγή την οποία επικαλείται το Associated Press. Τα όπλα αυτά πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν αρχικά προς υποστήριξη του ουκρανικού στρατού εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ρωσικά εδάφη, είπαν αξιωματούχοι στους New York Times- οι οποίοι πρόσθεσαν και αυτοί πως η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μακράς εμβέλειας (ATACMS) ως απάντηση στην αιφνίδια απόφαση της Ρωσίας να φέρει στον πόλεμο Βορειοκορεάτες στρατιώτες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων στο ρωσικό έδαφος αφού η Ρωσία εξαπέλυσε διασυνοριακή επίθεση τον Μάιο προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) εναντίον ρωσικών δυνάμεων πέρα από τα σύνορα. Ωστόσο δεν είχε επιτρέψει τη χρήση των ακόμα μεγαλύτερων ATACMS, με εμβέλεια περίπου 300 χλμ, για την άμυνα του Χαρκόβου.

Αν και οι αξιωματούχοι λένε πως δεν αναμένουν η αλλαγή αυτή να φέρει δραματικές μεταβολές στην πορεία της σύγκρουσης, ένας από τους λόγους της, όπως σημειώνουν, είναι να αποσταλεί μήνυμα στους Βορειοκορεάτες πως οι δυνάμεις τους είναι ευάλωτες και ότι δεν θα έπρεπε να στείλουν περισσότερες. Επίσης, ανέφεραν πως, ενώ οι Ουκρανοί μάλλον θα χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους πρώτα εναντίον Ρώσων και Βορειοκορεατών που απελούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση τους και αλλού.

Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι φοβούνταν πως η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων σε επιθέσεις πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να κάνει τον πρόεδρο Πούτιν να ανταποδώσει εναντίον των ΗΠΑ και εταίρων τους. Ωστόσο άλλοι εκτιμούν ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί, και ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθούσε την Ουκρανία σε μια φάση που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο, ευνοώντας παράλληλα τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον αρχίσουν συνομιλίες περί κατάπαυσης πυρός. .

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ετοίμαζαν μεγάλης κλίμακας επίθεση με περίπου 50.000 στρατιώτες, περιλαμβανομένων Βορειοκορεατών, εναντίον των ουκρανικών οχυρωμένων θέσεων στο Κουρσκ, με σκοπό την ανάκτηση των ρωσικών εδαφών που οι Ουκρανοί κατέλαβαν αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο. Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ATACMS για να χτυπήσουν ρωσικές και βορειοκορεατικές συγκεντρώσεις δυνάμεων, στρατιωτικούς εξοπλισμούς, κόμβους επιμελητείας, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού μέσα στη Ρωσία. Κάτι τέτοιο θα μείωνε την αποτελεσματικότητα της ρωσικής- βορειοκορεατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες μεγάλης εμβέλειας επιθέσεις τις επόμενες ημέρες. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται».

Η απόφαση της Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως μια «τεράστια» ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους στόχευσε ενεργειακές υποδομές ανά την Ουκρανία. Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στα πλήγματα, που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα, Κίεβο, καθώς και σε στόχους σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Ντονέτσκ, το Λβιβ και η Οδησσός. Η μεγαλύτερη ουκρανική ιδιωτική εταιρεία ενέργειας, DTEK, είπε πως οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα μπλακάουτ. Η κρατική αρχή διαχείρισης ενέργειας, Ukrenergo, είπε ότι θα θέσει σε ισχύ μέτρα περιορισμού για όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα.

Η συντονισμένη επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη του είδους της από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ. Συνολικά, εξαπολύθηκαν 120 πύραυλοι και 90 drones, ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Με πληροφορίες από Associated Press, New York Times, Reuters, BBC

Δημοφιλή