Προειδοποίηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πως οιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού ή βιαιοπραγίας σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ή Αμερικανών διπλωματών θα επιφέρει «σημαντική απάντηση» απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ξεκαθάρισε μέσω Twitter ότι η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει τυχόν ενέργειες εναντίον του κ. Γουαϊδό, της Βουλής ή αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού ως «βαρύτατη επίθεση» στο κράτος δικαίου.
Δεν διευκρίνισε ποιες μορφές θα μπορούσε να λάβει η «σημαντική απάντηση» των ΗΠΑ. Στο παρελθόν ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί ή έχουν οδηγηθεί στην εξορία.
Την Τετάρτη η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον κ. Γουαϊδό, πρόεδρο της αντιπολιτευόμενης Βουλής, ως μεταβατικό πρόεδρο. Ο κ. Μαδούρο αντέδρασε διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και διατάσσοντας την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών διπλωματών από την Βενεζουέλα εντός 72 ωρών.
Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου ο «τσαβίστα» πρόεδρος υποχώρησε, δεδομένου ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αποσύρει μόνον το μη απαραίτητο προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία Καράκας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως η εντολή απέλασης των Αμερικανών ανεστάλη, κι ότι επιδιώκει την αντικατάσταση των εκατέρωθεν πρεσβειών με γραφεία συμφερόντων εντός 30 ημερών. Εάν δεν βρεθεί λύση σε αυτό το διάστημα οι αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να αναχωρήσουν.
Στις αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Μπόλτον άφησε επίσης αιχμές για τον ρόλο της Κούβας στην επιβίωση του καθεστώτος Μαδούρο, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά «την στήριξη και τον έλεγχο» της Αβάνας στις παραστρατιωτικές δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας του «τσαβίστα» ηγέτη.
Το στρατόπεδο Γουαϊδό έχει επιχειρήσει να κερδίσει την κρίσιμη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων προσφέροντας επανειλημμένα αμνηστία σε όσους αποκηρύξουν το καθεστώς. Χθες ο ανώτερος στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε πως αυτομολεί και τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης, ζητώντας εκλογές.
Πέραν των ΗΠΑ ο κ. Γουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός πρόεδρος από τον Καναδά, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και το Ισραήλ. Στον αντίποδα, Ρωσία, Κίνα και Τουρκία έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον κ. Μαδούρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τον κ. Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές εντός των επόμενων ημερών, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αναθεωρήσει το ποιον αναγνωρίζει ως πρόεδρο.
Ο κ. Μαδούρο έχει απορρίψει το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και έχει χαρακτηρίσει απολύτως παράνομες τις κινήσεις του κ. Γουαϊδό, αν και έχει δηλώσει ανοιχτός σε «διάλογο».