Για τη στήριξη των ΗΠΑ ως προς τα επενδυτικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη διαβεβαίωσε ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Τζον ΜακΚάρικ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Γραφείο Ενεργειακών Πόρων), στο πλαίσιο τηλεφωνικού briefing με σχετικά με θέματα ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς σχετικά από τη HuffPost Greece, ο κ. ΜακΚάρικ διαβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο πρόγραμμα του αγωγού ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline) και των αγωγών που τον τροφοδοτούν, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του εγχειρήματος στο νησί Κρκ της Κροατίας. «Πιστεύω ότι πρόκειται για παράδειγμα μιας εγκατάστασης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να επαναλάβουμε σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Οπότε θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε τον ΤΑΡ και projects όπως στο νησί Κρκ, και, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, στην Αλεξανδρούπολη. Οπότε ναι, στηρίζουμε την Αλεξανδρούπολη» είπε σχετικά.
O κ. ΜακΚάρικ χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας projects στον τομέα του αερίου όπως ο Southern Gas Corridor, o Διασυνδετικός Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (Interconnector Greece- Bulgaria) και ο Baltic Pipe ως προς τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αερίου στην Ευρώπη, «ενός που θα επιτρέπει στο αέριο, ανεξαρτήτως του από πού προέρχεται, να διασχίζει ελεύθερα την Ευρώπη και να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της ΕΕ».
«Υποδομές στήριξης εισαγωγών LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), ειδικά το πλωτό τερματικό LNG στο νησί Κρκ στην Κροατία, όπως και στην Ελλάδα, τη νότια Ευρώπη, θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να εισάγει αέριο από οπουδήποτε στον κόσμο» τόνισε σχετικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ερωτηθείς για τις εξελίξεις ως προς τον αγωγό East Med και την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου εν γένει, αν και απέφυγε να προβεί σε σχόλιο σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε πολλαπλούς τουρκικούς αγωγούς, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκεται είναι η μεγαλύτερη ποικιλία στην περιοχή.
Μιλώντας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης γενικότερα, τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. «Πολλές χώρες βασίζονται σε έναν μεμονωμένο προμηθευτή για εισαγωγές αερίου- το 2015 11 ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνταν από το ρωσικό αέριο για να καλύψουν πάνω από το 75% των ετήσιων εισαγωγών αερίου. Αυτός είναι πολύ υψηλός αριθμός. Πολλές από αυτές τις χώρες θεωρούν αυτή την εξάρτηση ως απειλή εθνικής ασφαλείας, και υπάρχει πάντα ο προβληματισμός πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν αυτό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αυτών των χωρών».
Όπως πρόσθεσε, ενώ η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες για να δημιουργήσει μεγαλύτερη ποικιλία στον ενεργειακό της τομέα, ταυτόχρονα αντιτίθεται σε projects που θα υπονόμευαν αυτές τις προσπάθειες. «Οι ΗΠΑ μοιράζονται τους ευρείς Ευρωπαϊκούς προβληματισμούς σχετικά με κάποια από αυτά τα projects, που περιλαμβάνουν τον Nordstream 2 και μια τουρκική ροή/ οδό πολλαπλών γραμμών...συμφωνούμε με πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αυτά τα projects ενισχύουν τη ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, μειώνουν τις ευκαιρίες για μεγαλύτερη ποικιλία ενεργειακών πόρων και προωθούν τον στόχο της Ρωσίας για υπονόμευση της Ουκρανίας μέσω τερματισμού του ρόλου της ως χώρας διέλευσης για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις προσπάθειες της Κομισιόν να διασφαλιστεί πως, τουλάχιστον, ο Nordstream 2 θα υπάγεται στο πλήρες εύρος των ρυθμιστικών πλαισίων απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» σημείωσε ο κ. ΜακΚάρικ.