ΗΠΑ: Τα «κοινωνικά εστιατόρια» του Μπον Τζόβι στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων

Χωρίς τιμές το μενού. Μπορεί κάποιος να κάνει δωρεά 20 δολαρίων ή να προσφέρει εθελοντική εργασία.
John W. Ferguson via Getty Images

Πάνω από 100.000 δωρεάν γεύματα -για την ακρίβεια, 105.893 έως σήμερα- έχουν προσφέρει σε έχοντες ανάγκη τα δύο εστιατόρια που για αυτόν τον σκοπό έχει ανοίξει εδώ και καιρό ο Τζον Μπον Τζόβι.

Αν και είναι κυρίως γνωστός για τη μουσική του, ο Μπον Τζόβι, έχει πάθος με το φαγητό, ενώ βοηθάει και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες του. Γι′ αυτόν τον λόγο άνοιξε τα δύο JBJ Soul Kitchen. Τα δύο εστιατόρια βρίσκονται στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Το πρώτο, στην περιοχή Ρεντ Μπανκ, άνοιξε τον Οκτώβριο του 2011 ενώ το δεύτερο, το 2016 στην κωμόπολη Τομς Ρίβερ, που αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές λόγω του κυκλώνα Sandy, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι υπό την αιγίδα του ιδρύματος «The Jon Bon Jovi Soul Foundation», στόχος του οποίου είναι «να σπάσει τον κύκλο της πείνας, της φτώχειας και της έλλειψης στέγης».

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στα τραπέζια μας, όπου στο μενού υπάρχουν προϊόντα ντόπιας παραγωγής, αξιοπρέπεια και σεβασμός» επισημαίνεται σε ανακοίνωση των εστιατορίων Soul Kitchen. Δεν υπάρχει δυνατότητα κράτησης, όποιος έλθει πρώτος, αυτός κάθεται και σερβίρεται, αλλά δίνεται προτεραιότητα σε όσους δεν αντέχουν το κόστος ενός ζεστού πιάτου.

Στο μενού δεν αναγράφονται τιμές, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να φάνε έξω ενθαρρύνονται να κάνουν μια δωρεά 20 ευρώ. Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ενθαρρύνονται να βοηθήσουν εθελοντικά είτε στο σερβίρισμα, είτε στην κουζίνα.

Τα πιάτα είναι όλα μαγειρεμένα από υλικά που έρχονται κατευθείαν από τους τοπικούς παραγωγούς, όπως «Orange Ginger Sesame Chicken», «Soul Seasoned Cod Fillet over Pasta» και «Roasted Vegetable Quinoa». Πρόκειται για μία τάση με την ονομασία, «Farm-to-Table», που αποκλείει τον οποιονδήποτε μεσάζοντα, όπως τα σούπερ μάρκετ ή άλλου είδους διακινητών - εμπόρων τροφίμων.

Σύμφωνα με το ιστότοπο του Soul Kitchen, το 54% των γευμάτων που έχουν έως σήμερα προσφερθεί, πληρώθηκε με δωρεές και για το υπόλοιπο 46% προσφέρθηκε εθελοντική εργασία.

Δημοφιλή