Επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνηση Τραμπ μετά από 16 χρόνια

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως υιοθέτησε νέο πρωτόκολλο θανατηφόρων φαρμάκων.
Pict Rider via Getty Images

Την επαναφορά των εκτελέσεων θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τραμπ, μετά από 16 χρόνια. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς, αλλά και στους συντηρητικούς κύκλους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως υιοθέτησε νέο πρωτόκολλο θανατηφόρων φαρμάκων και πως αναμένεται να προχωρήσει σε πέντε εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακή φυλακή της Ιντιάνα.

Οι πέντε αυτοί θανατοποινίτες κατηγορούνται «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματά του και υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ. Πολλές πολιτείες, ωστόσο, την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της. Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες , ο τελευταίος εκ των οποίων το 2003.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια σπανίως επιβάλλουν θανατικές ποινές και περίπου 60 θανατοποινίτες βρίσκονται έγκλειστοι σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή (DPIC).

Οι περισσότεροι κρατούμενοι, υποψήφιοι για να υποβληθούν σε θανατική ποινή, εντοπίζονται στην Καλιφόρνια και είναι 733. Στην πολιτεία, όμως, έχουν εφαρμοστεί μόνο 13 εκτελέσεις από το 1976.

Όσον αφορά στον ετήσιο αριθμό ανθρώπων στους οποίους επιβάλλεται η θανατική ποινή καταγράφεται μείωση της τάξεως του 85% από το 1998 μέχρι το 2018. Μέσα σε 20 χρόνια, συγκεκριμένα, μειώθηκαν από 295 σε 43.

Ο Ντονάλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, εμφανίζεται υπερμάχος της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές ή για όσους σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών. Είχε επίσης επικαλεστεί την εσχάτη των ποινών μετά τη σφαγή σε μια συναγωγή του Πίτσμπουργκ τον Οκτώβριο του 2018, όπου 11 πιστοί σκοτώθηκαν.

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών μειώνονται τα τελευταία δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω αμφιβολιών για τη νομιμότητα των θανατηφόρων ενέσεων, που κατηγορούνται ότι προκαλούν υπερβολικό πόνο και λόγω της διαθεσιμότητα φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δημοφιλή