Επανασχεδιασμός του προγράμματος για τις εκδόσεις νέων ομολόγων το 2020

Σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών προβλέψεων ανατράπηκε λόγω πανδημίας.
WIN-Initiative via Getty Images

Αλλαγή σχεδίων στον προγραμματισμό που είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τις εκδόσεις ομολόγων το 2020 φέρνει το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειες της στην οικονομία. Σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών προβλέψεων για το 2020 έχει ανατραπεί, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το σχεδιασμό που είχε γίνει για τις εκδόσεις νέων ομολόγων το 2020.

Ο προϋπολογισμός ανέφερε ότι στόχος ήταν η έκδοση νέων ομολόγων ύψους περίπου 8 δισ ευρώ. Οι νέες εκδόσεις δεν θα γινόντουσαν για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά προκειμένου να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης της χώρας με τις αγορές. Η εκτέλεση του σχεδίου είχε ξεκινήσει να υλοποιείται ομαλά, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς το επιτόκιο που πρόσφερε η αγορά ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Επανασχεδιασμός προγράμματος

Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειες του lock down στην οικονομία ανέτρεψε τον προγραμματισμό. Οι ανάγκες του Δημοσίου για δαπάνες εκτοξεύτηκαν, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος στήριξης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια. Η κυβέρνηση κάλυψε ένα μέρος αυτών των αναγκών, από τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο και ένα μέρος από το «μαξιλαράκι» ασφαλείας των 37 δισ ευρώ.

Το υπόλοιπο κομμάτι ρευστότητας που θα χρειαστεί η οικονομία για την επανέναρξη της μετά την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός θα καλυφθεί με Ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω των προγραμμάτων που έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι καθυστερήσεις ωστόσο που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων και ως εκ τούτου στην εκταμίευση των κονδυλίων, αναγκάζει την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες με ιδίους πόρους.

Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές, με αποτέλεσμα ακόμα και εν μέσω της πανδημίας το επιτόκιο δανεισμού να διατηρείται σε καλά επίπεδα.

Επόμενες κινήσεις

Εδώ και αρκετές ημέρες ο ΟΔΔΗΧ ξεκίνησε τον επανασχεδιασμό του προγράμματος δανεισμού. Παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με επίδοξους επενδυτές προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους στο ενδεχόμενο νέων εκδόσεων. Ο σχεδιασμός γίνεται σταδιακά, καθώς στο τελικό ύψος του ποσού που θα χρειαστεί το Ελληνικό δημόσιο θα κριθεί από τις συνολικές ανάγκες που θα δημιουργήσει η κρίση. Αυτή τη στιγμή αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι ανάγκες του Δημοσίου για δανεισμό μέσω νέων ομολόγων θα αυξηθούν από τα 8 δισ ευρώ που ήταν ο αρχικός υπολογισμός στα 12 έως 14 δισ ευρώ.

Η επόμενη κίνηση θα αποφασιστεί με βάση την εικόνα των αγορών. Το πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η έκδοση ενός ακόμα δεκαετούς τίτλου ή το άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης, προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει επιπλέον 2 δισ ευρώ. Ως βάση σύγκρισης θα χρησιμοποιηθούν οι τελευταίες εκδόσεις ομολόγων και βέβαια αυτές που έγιναν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Το αποτέλεσμα αυτής της έκδοσης θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις. Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον ακόμα μια έκδοση εντός του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην οικονομία και οι ανάγκες του Δημοσίου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τους επόμενους μήνες.

Δημοφιλή