Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα φέρνει εμβόλιο mRNA

Την πρώτη δόση έλαβε ασθενής στη Βρετανία ενώ σύντομα δεκάδες ασθενείς σε 7 χώρες θα ενταχθούν στο πειραματικό πρόγραμμα.
Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες στον κόσμο
Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες στον κόσμο
THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ενός mRNA εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα στον κόσμο. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πρωτοποριακές δυνατότητες που θα σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κορυφαία αιτιά θανάτου στον κόσμο από καρκίνο και μετράει περίπου 1.8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι πιθανότητες επιβίωσης σε προχωρημένο στάδιο στης νόσου, όταν ο όγκος έχει επεκταθεί,, είναι αρκετά μικρές.

Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 έχει αναπτυχθεί από την BioNTech και είναι σχεδιασμένο να «χτυπά» το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του BNT116 σε ανθρώπους, θα ξεκινήσει παράλληλα σε 34 ερευνητικά κέντρα σε 7 χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει 6 σημεία, σε Αγγλία και Ουαλία, με τον πρώτο ασθενή να έχει κάνει το εμβόλιο. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς - από το αρχικό στάδιο καρκίνου πριν τα χειρουργεία και τις χημειοθεραπείες, μέχρι και το προχωρημένο στάδιο της νόσου - θα ξεκινήσουν το πειραματικό εμβόλιο παράλληλα με την ανοσοθεραπεία τους.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο βασικός στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.

Ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μίνγκ Λι του ιδρύματος “University College London Hospitals, υπογραμμίζει στον Guardian ότι: «Μπαίνουμε τώρα σε μία νέα συναρπαστική εποχή κλινικών δοκιμών mRNA εμβολίων και ανοσοθεραπείας για να ερευνήσουμε την θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτή η τεχνολογία είναι η νέα μεγάλη φάση για την θεραπεία του καρκίνου».

Ο Γιανούζ Ράζ, 67 ετών, από το Λονδίνο, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο στην Βρετανία. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Ράζ διαγνώστηκε τον Μάϊο και άρχισε σύντομα χημειοθερεαπεία και ακτινοβολίες.

Ο παραπάνω ασθενής είναι επιστήμονας, που ειδικεύεται στην τεχνολογία AI και ανέφερε ότι το επάγγελμα τον ενέπνευσε στο να γίνει μέρος των δοκιμών. «Είμαι επίσης επιστήμονας και αντιλαμβάνομαι την πρόοδο της επιστήμης - ειδικά της ιατρικής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Θα ήταν ωφέλιμο για εμένα διότι είναι μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να ξεφορτωθώ τον καρκίνο».

«Επίσης μπορώ να είμαι μέρος μιας ομάδας που θα παρέχει αποδείξεις για το πλάνο αυτής της νέας μεθοδολογίας και το συντομότερο που θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι άνθρωποι θα σωθούν», ανέφερε.

Ο Ραζ, μέσα σε 30 λεπτά, δέχτηκε 6 ενέσεις κάθε 5 λεπτά στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο “UCLH”. Η κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά RNA strands. Ο ασθενής θα λαμβάνει το εμβόλιο μία φορά την εβδομάδα για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Έπειτα, κάθε 3 εβδομάδες για τις επόμενες 54 εβδομάδες.

(Πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Δημοφιλή