Υπάρχει σε όλα λύση; Ένα «Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών»

Πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα μόνο με ένα σχοινί και την παρατηρητικότητά του; Η απάντηση στην έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Μία διαφορετική έκθεση που αφορά την ιστορία των μαθηματικών και την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την επιρροή τους σε άλλες επιστήμες και τέχνες, όπως την αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, καθώς και τις καθημερινές εφαρμογές τους στη σύγχρονη κοινωνία, μια περιπέτεια στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών, όπως ο Θαλής, ο Ευκλείδης και ο Πυθαγόρας.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζει την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» στην οποία, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς τα μαθηματικά μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Εξοικειώνονται με το θεώρημα του Θαλή, τους τρίγωνους και τετράγωνους αριθμούς των Πυθαγορείων, το Πυθαγόρειο θεώρημα και την έννοια της μαθηματικής απόδειξης.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα…

… γράψουν αριθμούς με βάση τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων.

… προσπαθήσουν να μοιράσουν ακριβώς 6 καρβέλια ψωμί σε 10 άνδρες και θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατάφεραν, όπως παρουσιάζεται στον πάπυρο Rhind, το εκτενέστερο και ένα από τα πιο γνωστά κείμενα των αιγυπτιακών μαθηματικών.

… αναζητήσουν γύρω τους σχήματα, όπως έκανε ο Θαλής και οι Ίωνες φιλόσοφοι και θα τα σχηματίσουν στην άμμο με ραβδί.

… μάθουν πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, μόνο με ένα σχοινί και με την παρατηρητικότητά του...

… γνωρίσουν τον Πυθαγόρα, τον άνθρωπο που έβλεπε παντού αριθμούς και θα πειραματιστούμε με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδό του.

… αναρωτηθούν για το εάν υπάρχει τελικά σε όλα λύση, με κανόνα και διαβήτη και θα γνωρίσουν τα τρία άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας.

… μάθουν πώς το λουτρό ενός πανεπιστήμονα μαθηματικού της αρχαιότητας έγινε αφορμή για έναν θεμελιώδη νόμο της υδροστατικής και πώς έγινε διάσημη η λέξη «Εύρηκα».

… δουν πώς ο Ερατοσθένης κατάφερε με ελάχιστα μέσα να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας της Γης.

… πειραματιστούν με τον άβακα, το εργαλείο με το οποίο έκαναν υπολογισμούς και πράξεις οι αρχαίοι.

… αναρωτηθούν από που αντλούμε τις γνώσεις μας για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά.

… λύσουν ένα πρόβλημα πρακτικής αριθμητικής του 15ου αιώνα, στο οποίο θα βοηθήσουν μια ηλικιωμένη κυρία να βρει πόσα ήταν τα αυγά που κρατούσε πριν σπάσουν.

Ψηφιακές εφαρμογές συνυπάρχουν με φυσικά εκθέματα, όπως κείμενα, χάρτες και κατασκευές και προσφέρουν μια μοναδική διαδραστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών.

Για πρώτη φορά, στην έκθεση οι επισκέπτες θα βιώσουν μία εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα της «Κιβωτού», το πρώτο σύστημα εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και του «Εικονικού Κινηματογράφου».

Η νέα έκθεση αποτελεί συνέχεια της αρχικής που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και είχε συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων και μουσειολόγων του ΙΜΕ, καθώς και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έφερε την υπογραφή του ειδικού της Ιστορίας των Μαθηματικών, καθηγητή Γιάννη Χριστιανίδη.

Info

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78

Προπώληση εισιτηρίων

Στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος)

Τηλεφωνικά: 212 254 0000.

Δημοφιλή