Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια το μεσημέρι της Πέμπτης μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.
Επί της οδού Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο έχουν στηθεί οδοφράγματα, ενώ άτομα που βρίσκονται μέσα στο κτίριο πετάνε μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ακολούθως διμοιρίες των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν και μαζεύτηκαν έξω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση φοιτητών και μαθητών ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια- Μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις από αντιεξουσιαστές μετά το τέλος της πορείας
Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης κατά του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που θα τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνοντας διατάξεις για τη λειτουργία των Μη Κερδοσκοπικών Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.
Τα μέλη φοιτητικών παρατάξεων, ενώσεων εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), της συντονιστικής επιτροπής μαθητών και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας και από εκεί κινήθηκαν στις κεντρικές οδούς της πόλης (Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη). Στάθηκαν μπροστά από το ΥΜΑΘ φωνάζοντας συνθήματα «για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση» και από εκεί μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατίας κατέληξαν στο campus του ΑΠΘ, μπροστά από το κτίριο διοίκησης.
Τα μέλη των συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τη Σχολή Θετικών Επιστημών και έπειτα από λίγη ώρα ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους βγήκαν από το campus στην οδό Αγίου Δημητρίου, και πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντι από το πανεπιστήμιο, δίπλα στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστιας. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.
Στο μεταξύ μετά από συνελεύσεις φοιτητικών παρατάξεων υπό κατάληψη τελούν στο ΑΠΘ (με αποφάσεις κατά περίπτωση για τη διάρκειά τους -μέγιστη έως και 23/1) τα τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογίας, Χημικού, Φαρμακευτικής, ΤΗΜΜΥ, Πολιτικών Μηχανικών, Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας, Εικαστικού, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Πληροφορικής, καθώς και τμήματα του ΠΑΜΑΚ. Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σε κάποια Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία τα μαθήματα σύμφωνα με τον νόμο έγιναν διαδικτυακά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, THESSTODAY