Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων

Με 63 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτικά κεφάλαια, η εταιρεία σχεδιάζει την επόμενη πενταετία.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ

Μια από τις πιο υγιείς οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας μας και μάλιστα σε ακριτική περιοχή, στην Ήπειρο, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων που είναι ευρύτερα γνωστή με το προϊόν Βίκος, με το ξεκίνημα του 2024 περνά στην επόμενη επιχειρηματική της φάση, με πλάνο πενταετίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σεπετάς, η εταιρεία «καταξιώθηκε στην ηγετική θέση της ελληνικής αγοράς γιατί κεντρικός πυρήνας του σκεπτικού, της φιλοσοφίας μας ήταν ο σεβασμός στη δουλειά μας, στον τόπο μας, στους ανθρώπους μας και τους καταναλωτές.»

Η εταιρεία εισέρχεται σε μια νέα φάση, με ένα τριετές πλάνο επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης που πλαισιώνεται από δύο επιπλέον χρόνια επενδύσεων με ίδια κεφάλαια.

Έπειτα από συμφωνία με τη Eurobank η εταιρεία θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 50,3 εκατ. από τα 63 εκατ. συνολικά της σύμβασης, με τα υπόλοιπα να είναι ίδια κεφάλαια, ενώ συνολικά οι επενδύσεις και για τα επόμενα δύο χρόνια, θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ., καθώς θα προστεθούν ακόμα 37 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια.

Πώς θα κατανεμηθούν οι επενδύσεις

Όπως ανέφερε ο Κωσταντίνος Σεπετάς, Chief Marketing Officer, η εταιρεία επενδύει στην καινοτομία και στην τεχνολογία, υιοθετώντας το πρότυπο του Ιndustry 4.0 με συστήματα που αντιλαμβάνονται, προβλέπουν και αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, έτσι ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή σε πραγματικό χρόνο.

Η εταιρεία επενδύει σε ρομποτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες όπως Augmented Reality, Predictive Maintenance, Artificial Intelligence (AI) και Intelligent Assistance Systems, ενώ έχει προγραμματίσει 79 υποέργα 63 εκατ ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν στα 3 εργοστάσια της εταιρείας στην Περιφέρεια Ιωαννίνων: Περίβλεπτος, Καλπάκι και ΒΙ.ΠΕ (PETCOM). Επίσης, θα προσθέσει νέες γραμμές παραγωγής τόσο για προϊόντα όσο και για προπλάσματα και πώματα, θα αναβαθμίσει υφιστάμενες γραμμές και του παρασκευαστηρίου με προσθήκη νέων λειτουργιών και αυτοματισμών, υποστηρίζοντας το ΙΙΟT, θα επεκτείνει τις κτηριακές υποδομές (γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι), θα βάλει φωτοβολταϊκά πάνελ παντού και θα λαμπτήρες LED για μείωση του ενεργειακού κόστους, θα κάνει έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (μετάβαση σε cloud ERP σε τηλεφωνία μέσω διαδικτύου, και σε συστήματα διαχείρισης πελατών CRM και εργαζομένων) και έργα υποστήριξης logistics που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οχημάτων μέσω του ελέγχου των χιλιομέτρων και των καταναλώσεων καυσίμου.

Τα 37 εκατ. από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας αφορούν την απόκτηση ιδιόκτητου στόλου φορτηγών (4 εκατ.), τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα συστήματα οργάνωσης (5 εκατ.), την ενίσχυση της παρουσίας της με πάγια υλικά, βοηθώντας το προϊόν αλλά και τον επαγγελματία να έχει άρτια εικόνα (8 εκατ.) και την ολοκληρωμένη επικοινωνία, με τη συμμετοχή της εταιρείας σε στρατηγικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις, προωθητικές ενέργειες και σημεία επαφής με το καταναλωτικό κοινό (20 εκατ.).

Ο Παύλος Σεπετάς, Operations & Tech Manager ανέφερε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια εξελισσόμαστε σταθερά σε μια εταιρεία καινοτόμου τεχνολογίας που υπηρετεί την φύση και τον άνθρωπο, που φέρνει τη φύση κοντά στον άνθρωπο. Μια εταιρεία με εκσυχρονισμένες, ευέλικτες και πανέτοιμες για το συνεχώς μεταβαλλόμενο μέλλον, οργανωτικές αλλά και τεχνολογικές υποδομές».

Συγκεκριμένα είπε ότι «έχουμε επιτύχει επιτυχώς 85% μετάβαση σε υποδομές cloud σε όλα τα τμήματα της εταιρείας, σε συνεργασία ως στρατηγικοί partners με τη Microsoft και την Amazon Web Services αλλά και άλλους σημαντικούς παρόχους. Αυτή η στρατηγική επιλογή φυσικά έρχεται και ενισχύει ακόμα περισσότερο την ευελιξία, το γρήγορο διαμοιρασμό της πληροφορίας, τη γρήγορη επεκτασιμότητα, την καινοτομία και φυσικά, το πιο σημαντικό, την κυβερνοασφάλεια και το business continuity του οργανισμού».

Παράλληλα, για την επόμενη πενταετία είπε πώς «αναβαθμίζουμε και προμηθευόμαστε νέες υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής που είναι έτοιμες για λειτουργίες IoT ταυτόχρονα με έξυπνα συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης όλης της πολυπλοκότητας που θα προκύψει, εφαρμόζουμε έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και εξοπλίζουμε τους ανθρώπους μας με νέα εργαλεία που θα τους ενδυναμώνουν και θα τους κάνουν πιο παραγωγικούς στη καθημερινή τους εργασία. Στοχεύουμε να έχουμε μεταβεί 100% σε υποδομές cloud μέχρι το τέλος του 2024, με ολοκληρωμένες επίγειες αλλά και δορυφορικές συνδέσεις στο διαδίκτυο. Ήδη διερευνούμε συνεργασίες με νέες δορυφορικές λύσεις όπως η Starlink η οποία ξεκίνησε πρόσφατα στην Ελλάδα, για αυξημένες ταχύτητες στο διαδίκτυο αλλά και εφεδρεία και ευελιξία, στη διασύνδεση και πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στην απομακρυσμένη περιοχή που βρισκόμαστε και παράγουμε. Επικεντρωνόμαστε επίσης στην περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών για αποτελεσματικές λύσεις στην καθημερινή λειτουργία μας, και κοιτώντας μπροστά, στην ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της παραγωγής, των logistics, αλλά και των νομικών και οικονομικών υπηρεσιών. Με το σωστό σχεδιασμό, θα είμαστε σε θέση να συνδυάζουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη φυσική ευφυΐα.»

Επίσης, είπε ότι σχεδιάζονται με τεχνικές σχολές της χώρας προγράμματα κατάρτισης για νέους που θέλουν να δουλέψουν στη σύγχρονη βιομηχανία, προσφέροντάς τους θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο. Μάλιστα η εταιρεία ήδη δέχεται δεκάδες αιτήσεις για εργασία, κυρίως από νέους ανθρώπους της Αττικής που θέλουν να μετακινηθούν προς την Ήπειρο.

Στα 120 εκατ. ευρώ ο τζίρος – εδραίωση στην Ελλάδα

Με αύξηση κατά 14% του τζίρου της, η εταιρεία έφθασε τα 120 εκατ. το 2023 και προσδοκά παρόμοια αύξηση το 2024. Στόχος της η εδραίωση στη χώρα μας και η παρουσία σε κάθε σημείο με όλη τη γκάμα των προϊόντων, ειδικά με τα αναψυκτικά που λανσάρισε το 2014.

Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να εισέλθει σε νέες αγορές, είναι έτοιμη για εξαγωγές αλλά τα υψηλά κόστη μεταφοράς αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Με τις επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει η εταιρεία, επιδιώκει να κλείσει την ψαλίδα με τις πολυεθνικές εταιρείες, χωρίς να βάλει επενδυτές ούτε να προχωρήσει σε εξαγορές και ούτε να εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν, οι 512 εργαζόμενοι θα αυξηθούν κατά 40-50, ενώ ως προς την κοινωνική πολιτική η εταιρεία σχεδιάζει να ενισχύσει οικογένειες στα Ζαγοροχώρια να μείνουν στις εστίες τους και να γεννήσουν παιδιά, και παράλληλα θα συνεχίσει το πρόγραμμα της αιμοδοσίας.

Καταλήγοντας, η Ελένη Θεοχάρη, σύζυγος του Πέτρου Σεπετά, γενική διευθύντρια & αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, ανέφερε ότι: «Έμπνευση και όραμα είναι οι δύο λέξεις, είναι οι έννοιες που προσδιορίζουν, που περιγράφουν την πορεία, την εμπειρία, το ταξίδι. Είναι οι δύο πηγές που αναβλύζουν δύναμη δημιουργίας. Τη δύναμη που ξεπερνά την αγωνία, που σε σπρώχνει ολοένα και περισσότερο πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου. Η δημιουργία, στηρίζεται στις αξίες της οικογένειας, των ανθρώπων, των συνεργατών μας. Στηρίζουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της δουλειάς, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης».

Δημοφιλή