![Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάειν απευθύνεται στο κοινό στο Grand Palais κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. (AP Photo/Michel Euler)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ab308a1600002600aff53c.jpeg?cache=d10AcJaYWv&ops=scalefit_720_noupscale)
Την πρωτοβουλία InvestAI, έναν μηχανισμό κινητοποίησης 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) που διεξάγεται στο Παρίσι. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν η ΕΕ δημιουργεί νέο ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 20 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη μέγα – εργοστασίων ΤΝ, που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής υποδομής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η Ευρώπη να γίνει η ήπειρος της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Πολύ συχνά ακούω ότι η Ευρώπη άργησε να μπει στον αγώνα - ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη προηγηθεί. Διαφωνώ. Διότι ο αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή. Τα σύνορα μετακινούνται συνεχώς. Και η παγκόσμια ηγεσία είναι ακόμα προς διεκδίκηση...» είπε η φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν η ΤΝ θα βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη, θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία και θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά μας.
«Θέλουμε η ΤΝ να είναι δύναμη για το καλό και για την ανάπτυξη. Η Ευρώπη ακολουθεί τη δική της προσέγγιση, βασισμένη στην ανοιχτότητα, τη συνεργασία και το εξαιρετικό ανθρώπινο ταλέντο. Όμως η προσέγγισή μας χρειάζεται ώθηση. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους μας, θα κινητοποιήσουμε πρωτοφανή κεφάλαια μέσω του InvestAI για τη δημιουργία ευρωπαϊκών gigafactories (μέγα-εργοστασίων).
Αυτή η μοναδική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μοιάζει με ένα CERN για την τεχνητή νοημοσύνη, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επιστήμονες και τις εταιρείες μας - και όχι μόνο στις μεγαλύτερες - να αναπτύξουν τα πιο προηγμένα πολύ μεγάλα μοντέλα που απαιτούνται για να γίνει η Ευρώπη ήπειρος της τεχνητής νοημοσύνης.».
Μέγα - Εργοστάσια
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), Nadia Calviño, δήλωσε ότι «Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EIB Group ενισχύει τη στήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αποτελεί βασικό μοχλό καινοτομίας και παραγωγικότητας στην Ευρώπη».
Συγκεκριμένα το ταμείο InvestAI της ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τέσσερα μελλοντικά μέγα - εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα νέα μέγα - εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα ειδικεύονται στην εκπαίδευση των πιο σύνθετων, πολύ μεγάλων, μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και θα γιγα-θα επικεντρωθούν σε εφαρμογές υψηλής εξειδίκευσης, όπως ιατρική, επιστήμη και βιομηχανία, διασφαλίζοντας ότι η ευρωπαϊκή καινοτομία παραμένει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Στόχος είναι κάθε εταιρεία, και όχι μόνο οι μεγαλύτεροι παίκτες, να έχει πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ μεγάλης κλίμακας για την οικοδόμηση του μέλλοντος».
Πώς θα λειτουργήσει το InvsteAI
Το InvestAI θα λειτουργήσει ως πολυεπίπεδο ταμείο, με μερίδια που θα έχουν διαφορετικά προφίλ κινδύνου και απόδοσης. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα συμβάλει στη μείωση του επενδυτικού ρίσκου για τους υπόλοιπους εταίρους. Η αρχική χρηματοδότηση της Επιτροπής για το InvestAI θα προέλθει από υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα με ψηφιακή συνιστώσα, όπως το Digital Europe Programme, το Horizon Europe και το InvestEU. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να συνεισφέρουν, αξιοποιώντας κονδύλια από τα προγράμματα Συνοχής τους.
Η χρηματοδότηση των μέγα-εργοστασίων ΤΝ μέσω ενός συνδυασμού επιχορηγήσεων και συμμετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει πιλοτική περίπτωση για τις στρατηγικές τεχνολογίες που έχουν ανακοινωθεί στην «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας»
Η Επιτροπή, υπενθυμίζει ότι έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία επτά αρχικών εργοστασίων ΤΝ τον Δεκέμβριο και σύντομα θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για πέντε επιπλέον εγκαταστάσεις.
Η ήδη υπάρχουσα στήριξη ύψους 10 δισ. ευρώ για τα AI εργοστάσια – συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη – αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη παγκοσμίως και αναμένεται να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις δεκαπλάσιου ύψους. Παράλληλα, εξασφαλίζει ευρεία πρόσβαση σε υπερυπολογιστές για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και τη βιομηχανία καταλήγει.